2012. február 20.

Miről beszélgettünk a II. élelmiszerek jelölésének új szabályai kapcsán?

A második Élelmiszerklub Műhely keretében a lehető legrészletesebben próbáltuk meg körbejárni a rendeletből eredő kötelező és önkéntes jelölésekre vonatkozó változásokat az élelmiszerek jelölésében. Továbbá arra kerestük a választ, hogy ezek a változások mennyire könnyen vagy nehezen tarthatók be és milyen terhet rónak az élelmiszer-feldolgozókra és azon belül is a kis- és közepes vállalkozásokra. 

Választ kerestünk arra is, hogy a bevezetés átmeneti időszakában milyen teendők vannak, valamint milyen ütemben, mikor kell változtatni a termékek csomagolásán, mi történjen új termékek bevezetésénél.

Valamennyi előadó egyetértett azzal, hogy a változások szükségszerűek, a célok jók, a törvény végrehajtása nem lehetetlen, de nem is egyszerű feladat.  Az fenti törvény életbe lépése ellenére is az élelmiszerek jelölésére vonatkozó rendelkezések sajnos továbbra is több törvényben és rendeletben kerülnek szabályozásra.

A jelölések új szabályai optimális esetben a fogyasztók számára jelentőséggel bírnak, amennyiben az élelmiszerek összetételéről pontosabb és részletesebb képet kapnak, ezzel lehetőséget kapnak a tudatosabb döntésre.

Ez - véleményem szerint - hosszú távon versenyelőnyhöz juttathatja a jó minőségű, értékesebb alapanyagokból készülő termékeket, a fogyasztók számára könnyebbé válik az egyes termékek esetében az ár-érték arány megállapítására.

És végül, de nem utolsó sorban, a résztvevők kérdéseire a meghívott szakértők válaszoltak, akiket a résztvevőknek lehetőségük van a továbbiakban is kérdésekkel megkeresni.

(A II. Élelmiszerklub Műhely előadásainak anyagai itt megnézhetők.)

Tóth Ferenc Kurátor
E-mail: toth@elelmiszerklub.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Azonnali RSS-értesítőre feliratkozás

Napi hírlevélre feliratkozás

Írja be e-mail címét:

Kulcsszavak

1% (3) 16 (1) 2015 (34) 2016 (17) 2017 (11) AKI (2) állítás (1) Almenland (1) Almo (1) AMA-Biosiegel (1) AMA-Gütesiegel (1) ásványvíz (1) Austria Gütezeichen (1) Ausztria (13) Bali Tibor (1) Baromfi Termék Tanács (1) Bartyik Tünde (1) Beck László (1) Bereczki Attila (1) beszámoló (20) BGF (1) Bial Tibor (1) bio (3) Bio Austria (1) blogbejegyzés (22) Bormarketing Műhely (1) BOS (1) CzechTrade (1) Csehország (3) csomagolás (1) Dánia (1) Dörnyei Otília (1) Dr. Becsky-Balku Orsolya (2) Dr. Dóczy Katalin (1) Dr. Fülöp Zsuzsanna (2) Dr. Kocsis Márton (1) Dr. Loncsár Krisztina (1) Éder Tamás (1) ÉFOSZ (1) élelmiszer (112) élelmiszeripar (2) Élelmiszerklub Alapítvány (62) Élelmiszerklub Délelőtt (26) előadás (61) Erasmus+ (49) értékesítés (15) EU (33) EU Fórum (6) EVS (1) felmérés (3) fenntarthatóság (5) fiatalok (25) fogyasztóvédelem (2) Földi Péter (1) Franciaország (2) gasztronómia (1) Genuss Region (1) Genussland (1) GfK (2) GKI (1) Gutes vom Bauernhof (1) GVH (3) gyakornok (2) Gyaraky Zoltán (3) gyártmánylap (1) gyümölcs (2) hagyomány (1) helyi (1) hírek (4) hogyan (1) Hogyan készítsük (1) Horvátország (1) hungarikum (1) húsvét (1) I. műhely (3) II. műhely (7) III. műhely (6) innováció (2) Intersnack (1) IV. műhely (6) IX. műhely (4) jelölés (7) jog (3) jogszabályok (13) Juhász Anikó (1) K+F Konzervkutató (1) kampány (1) Kaposvári Egyetem (2) képzés (3) kérdőív (1) kereskedelem (11) kézműves (3) kiállítás (3) kistermelő (20) kommunikáció (3) Kovács Krisztina (7) Köcse Ildikó (1) közétkeztetés (1) Kujáni Katalin (1) kutatások (3) Lengyelország (4) Lukács László (1) magyar (18) Marcin Sowa (2) marha (1) márka (16) marketing (18) Medián (1) mezőgazdaság (6) MgSzH (1) Műhely (47) Nagy-Britannia (1) NÉBIH (8) NFH (3) nrc (1) olasz (1) Olaszlország (1) Olaszország (8) OTP (1) OVUM (1) ökológia (1) önkéntes (1) őstermelő (3) pályázat (27) paradicsom (1) Pászti Balázs (7) pénzügy (3) piackutatás (1) Polereczki Zsolt (1) Portugália (3) regionalitás (11) rendezvény (11) rendezvényszervezés (1) Rigler Zsolt (1) Románia (4) rövid ellátási lánc (3) Sárközy Ildikó (8) Serfőző Lili (1) sertés (1) Solti Csilla (1) Spanyolország (9) Steirisches Vulkanland (1) SUS (1) Svédország (1) Szabados Andrea (2) Szabó Gábor (1) Szegedyné Fricz Ágnes (9) Szente Viktória (1) Szerbia (6) Szlovákia (2) Szlovénia (2) Szöllősi Réka (1) találkozó (32) tanácsadás (1) tanulmányok (2) tápanyag (1) tápérték (2) Tej Terméktanács (1) Tesco (1) tojás (1) Tóth Ferenc (4) Törökország (5) tréning (12) útmutató (3) üzleti terv (1) V. műhely (8) vállalkozás (13) védjegy (12) versenyjog (1) versenyképesség (3) vezetés (5) VI. műhely (5) vidékfejlesztés (1) VII. műhely (3) VIII. műhely (4) Visegrádi (1) VM (10) zöldség (1)

Élelmiszerklub Blog Archívum