2012. február 4.

Az élelmiszerek új jelöléseinek alkalmazására készít fel az Élelmiszerklub Műhely

Az élelmiszerek jelöléséről négy éves jogalkotási folyamat eredményeként az Európai Parlament és az Európai Tanács elfogadta Brüsszelben 2011. október 25. az új uniós rendeletet.

A minden uniós tagállamban közvetlenül alkalmazandó 1169/2011/EU rendelet 2014. december 13-tól kötelező, kivéve a tápértékjelöléseket, amelyekre a kötelezettség 2016. december 13-tól vonatkozik és a darált húsokat, amelyekre 2014. január 1-től.

Az új rendelet legfontosabb céljai között szerepel a fogyasztóvédelem, az élelmiszerek szabad mozgása a tagállamok között, a fogyasztók egészségének védelme és a tájékoztatáshoz való jog biztosítása.

Az 1169/2011/EU rendelet 7 fejezetből, 55 cikkből és 15 mellékletből, indoklása 59 pontból áll, 46 oldal terjedelmű.

Az új uniós rendelet a vállalkozások számára legkevesebb három év átmeneti időt biztosít. Előírásai azonban már most alkalmazhatók.

Az új uniós rendelet alkalmazásának megkönnyítése, az előírások jobb megismerése, megértése és helyes értelmezése érdekében szervezi az Élelmiszerklub Alapítvány második műhelyrendezvényét 2012. február 8. Budapesten az élelmiszerek új jelöléseiről.

Meghívott előadó az Európai Unió képviselője, a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztályának vezetője és helyettese, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal osztályvezetője, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége tanácsadója és egy gyártó képviselője.

Az előadások után műhelybeszélgetésen vitatjuk meg a tennivalókat.

Az előadások témái:
  • Mi az Európai Unió célja az új szabályozással? 
  • Hogyan értelmezi a Vidékfejlesztési Minisztérium az új rendeletet? 
  • Jelölési ellenőrzéssel kapcsolatos hatósági tapasztalatok, gyakori jelölési hibák 
  • Hogyan segítheti a márkahűséget a fogyasztóknál az új élelmiszer-jelölési rendszer? 
  • Az új jelölések megvalósításának nehézségei az élelmiszer-feldolgozóknál 
Az Élelmiszerklub Műhely részletes programja és regisztráció az alapítvány honlapján: http://www.elelmiszerklub.hu/p/muhely_02.html

Sárközy Ildikó
Élelmiszerklub Elnök


Azonnali RSS-értesítőre feliratkozás

Napi hírlevélre feliratkozás

Írja be e-mail címét:

Kulcsszavak

1% (3) 16 (1) 2015 (34) 2016 (17) 2017 (9) AKI (2) állítás (1) Almenland (1) Almo (1) AMA-Biosiegel (1) AMA-Gütesiegel (1) ásványvíz (1) Austria Gütezeichen (1) Ausztria (13) Bali Tibor (1) Baromfi Termék Tanács (1) Bartyik Tünde (1) Beck László (1) Bereczki Attila (1) beszámoló (10) BGF (1) Bial Tibor (1) bio (2) Bio Austria (1) blogbejegyzés (22) Bormarketing Műhely (1) BOS (1) CzechTrade (1) Csehország (3) csomagolás (1) Dánia (1) Dörnyei Otília (1) Dr. Becsky-Balku Orsolya (2) Dr. Dóczy Katalin (1) Dr. Fülöp Zsuzsanna (2) Dr. Kocsis Márton (1) Dr. Loncsár Krisztina (1) Éder Tamás (1) ÉFOSZ (1) élelmiszer (110) élelmiszeripar (2) Élelmiszerklub Alapítvány (50) Élelmiszerklub Délelőtt (26) előadás (61) Erasmus+ (37) értékesítés (15) EU (31) EU Fórum (6) EVS (1) felmérés (3) fenntarthatóság (5) fiatalok (23) fogyasztóvédelem (2) Földi Péter (1) Franciaország (2) Genuss Region (1) Genussland (1) GfK (2) GKI (1) Gutes vom Bauernhof (1) GVH (3) gyakornok (2) Gyaraky Zoltán (3) gyártmánylap (1) gyümölcs (2) hagyomány (1) hírek (4) hogyan (1) Hogyan készítsük (1) Horvátország (1) hungarikum (1) húsvét (1) I. műhely (3) II. műhely (7) III. műhely (6) innováció (2) Intersnack (1) IV. műhely (6) IX. műhely (4) jelölés (7) jog (3) jogszabályok (13) Juhász Anikó (1) K+F Konzervkutató (1) kampány (1) Kaposvári Egyetem (2) képzés (3) kérdőív (1) kereskedelem (11) kézműves (3) kiállítás (3) kistermelő (20) kommunikáció (3) Kovács Krisztina (7) Köcse Ildikó (1) közétkeztetés (1) Kujáni Katalin (1) kutatások (3) Lengyelország (4) Lukács László (1) magyar (18) Marcin Sowa (2) marha (1) márka (16) marketing (18) Medián (1) mezőgazdaság (6) MgSzH (1) Műhely (47) Nagy-Britannia (1) NÉBIH (8) NFH (3) nrc (1) olasz (1) Olaszország (5) OTP (1) OVUM (1) ökológia (1) önkéntes (1) őstermelő (3) pályázat (25) paradicsom (1) Pászti Balázs (7) pénzügy (3) piackutatás (1) Polereczki Zsolt (1) Portugália (3) regionalitás (11) rendezvény (11) rendezvényszervezés (1) Rigler Zsolt (1) Románia (4) rövid ellátási lánc (3) Sárközy Ildikó (8) Serfőző Lili (1) sertés (1) Solti Csilla (1) Spanyolország (4) Steirisches Vulkanland (1) SUS (1) Szabados Andrea (2) Szabó Gábor (1) Szegedyné Fricz Ágnes (9) Szente Viktória (1) Szerbia (6) Szlovákia (1) Szlovénia (2) Szöllősi Réka (1) találkozó (21) tanácsadás (1) tanulmányok (2) tápanyag (1) tápérték (2) Tej Terméktanács (1) Tesco (1) tojás (1) Tóth Ferenc (4) Törökország (4) tréning (11) útmutató (3) üzleti terv (1) V. műhely (8) vállalkozás (12) védjegy (12) versenyjog (1) versenyképesség (3) vezetés (5) VI. műhely (5) vidékfejlesztés (1) VII. műhely (3) VIII. műhely (4) Visegrádi (1) VM (10) zöldség (1)

Élelmiszerklub Blog Archívum