A minden uniós tagállamban közvetlenül alkalmazandó 1169/2011/EU rendelet 2014. december 13-tól kötelező, kivéve a tápértékjelöléseket, amelyekre a kötelezettség 2016. december 13-tól vonatkozik és a darált húsokat, amelyekre 2014. január 1-től.
Az új rendelet legfontosabb céljai között szerepel a fogyasztóvédelem, az élelmiszerek szabad mozgása a tagállamok között, a fogyasztók egészségének védelme és a tájékoztatáshoz való jog biztosítása.
Az 1169/2011/EU rendelet 7 fejezetből, 55 cikkből és 15 mellékletből, indoklása 59 pontból áll, 46 oldal terjedelmű.
Az új uniós rendelet a vállalkozások számára legkevesebb három év átmeneti időt biztosít. Előírásai azonban már most alkalmazhatók.
Az új uniós rendelet alkalmazásának megkönnyítése, az előírások jobb megismerése, megértése és helyes értelmezése érdekében szervezi az Élelmiszerklub Alapítvány második műhelyrendezvényét 2012. február 8. Budapesten az élelmiszerek új jelöléseiről.
Meghívott előadó az Európai Unió képviselője, a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztályának vezetője és helyettese, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal osztályvezetője, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége tanácsadója és egy gyártó képviselője.
Az előadások után műhelybeszélgetésen vitatjuk meg a tennivalókat.
Az előadások témái:
- Mi az Európai Unió célja az új szabályozással?
- Hogyan értelmezi a Vidékfejlesztési Minisztérium az új rendeletet?
- Jelölési ellenőrzéssel kapcsolatos hatósági tapasztalatok, gyakori jelölési hibák
- Hogyan segítheti a márkahűséget a fogyasztóknál az új élelmiszer-jelölési rendszer?
- Az új jelölések megvalósításának nehézségei az élelmiszer-feldolgozóknál
Sárközy Ildikó
Élelmiszerklub Elnök