2013. január 21.

EU - Konzultáció az ökológiai gazdálkodásra vonatkozó uniós szakpolitika felülvizsgálatáról

A biogazdálkodás jelentős gazdasági szerepet játszik az EU mezőgazdaságában: piacorientált alternatívát kínál azoknak a mezőgazdasági termelőknek, akik lépést kívánnak tartani a jó minőségű, környezetkímélő termékek iránti kereslet növekedésével.

A közös agrárpolitika rendelkezései és intézkedései elősegítik és pénzügyi támogatásban részesítik a biológiai gazdálkodást és a biotermékek előállítását. Ez az uniós megközelítés arra szolgál, hogy növelje a fogyasztók bizalmát, egyúttal pedig megteremtse a tisztességes verseny feltételeit a 27 uniós ország biogazdálkodói között. Az ökológiai termelésre vonatkozó szabályokat a 834/2007/EK tanácsi rendelet és a 889/2008/EK bizottsági rendelet rögzíti.

Az EU megművelt területeinek viszonylag kis hányadán ¬– mintegy 5 százalékán – folyik biogazdálkodás, ám egyre növekszik a fogyasztói kereslet az ökológiai termékek iránt. Kérdés, hogy a jelenlegi pangó gazdasági helyzetben nem lankad-e ennek a növekedésnek az üteme, és hogy a fogyasztók kitartanak-e a biotermékek és a fenntarthatóbb életvitel mellett.

A konzultáció során felvetett kérdések

Az Európai Bizottság azért indítja ezt a konzultációt, mert meg szeretné ismerni az ágazati szereplők és a polgárok véleményét arról, hogyan lehetne legcélszerűbben fejleszteni az ökológiai gazdálkodást.

Kulcskérdések:
  • A jogi keret egyszerűsítése annak egyidejű biztosítása mellett, hogy ez ne menjen az előírások színvonalának rovására
  • A géntechnológiával módosított termények és a biogazdálkodás együttlétezése
  • Jobb ellenőrzési rendszerek és kereskedelmi megállapodások a biotermékekre vonatkozóan
  • Az új címkézési szabályok eredményessége (különös tekintettel az európai logó immár kötelező használatára minden EU-ban előállított bioterméken – nőtt-e az ökológiai termelésből származó termékek láthatósága ennek az intézkedésnek köszönhetően?)
Egyéb kérdések:
  • Cselekvési terv – 2004-ben a Bizottság cselekvési tervet hozott létre az ökológiai gazdálkodás európai fejlesztésére, amely további lendületet adott az ágazatnak. A jelen konzultáció jó alkalmat kínál arra is, hogy a Bizottság feltérképezze, mely területeken van szükség a lakosság szerint új cselekvési tervre.
  • Ellenőrzések – Ahhoz, hogy az ágazat fejlődni tudjon, garantálni kell integritását. Néhány, közelmúltban elkövetett csalás felveti annak szükségességét, hogy szigorítsuk az ellenőrzéseket, és fokozottan érvényt szerezzünk a szabályoknak.
  • Import – Az életbe léptetett behozatali előírások a biotermékek növekvő nemzetközi kereskedelmét hivatottak szabályozni. Mivel ez a piaci szegmens gyors ütemben fejlődik, ki kell küszöbölni a szabályozási hiányosságokat annak érdekében, hogy a jövőben zökkenőmentes legyen a biotermékek kereskedelme.
Lásd még: a Bizottság jelentése – az ökológiai termelésre vonatkozó jelenlegi szabályok alkalmazása.

Hogyan vehetek részt a konzultációban?


A konzultációban magánszemélyek, szervezetek és hatóságok vehetnek részt.

Ha részt kíván venni a konzultációban, kérjük, töltse ki az online kérdőívet, amely kitér a biogazdálkodással kapcsolatban felmerülő legfontosabb kérdésekre. Ha Önnek nincs 15 perce a teljes kérdőív kitöltésére, akkor csak a kötelező kérdésekre válaszoljon.

Kitöltés után ne felejtse elküldeni nekünk a kérdőívet. Ehhez kattintson az Elküldés ikonra.

A konzultációban név nélkül lehet részt venni. Valamennyi válaszhoz véletlenszerű feldolgozási számot rendelünk, hogy ne legyen mód a válaszadók kilétének technikai beazonosítására. Az adatkezelő igazolja a fenti információk valódiságát, és szavatolja, hogy az eredmények felhasználása összesített formában történik, így a válaszadók személyét nem lehet majd azonosítani az egyes kérdéskategóriákon belül.

A konzultációban név nélkül lehet részt venni. Valamennyi válaszhoz véletlenszerű feldolgozási számot rendelünk, hogy ne legyen mód a válaszadók kilétének technikai beazonosítására. Az adatkezelő igazolja a fenti információk valódiságát, és szavatolja, hogy az eredmények felhasználása összesített formában történik, így a válaszadók személyét nem lehet majd azonosítani az egyes kérdéskategóriákon belül.

Kérdőív
Online kérdőív


További információk itt

Forrás: Európai Bizottság
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Azonnali RSS-értesítőre feliratkozás

Napi hírlevélre feliratkozás

Írja be e-mail címét:

Kulcsszavak

1% (3) 16 (1) 2015 (34) 2016 (17) 2017 (2) AKI (2) állítás (1) Almenland (1) Almo (1) AMA-Biosiegel (1) AMA-Gütesiegel (1) ásványvíz (1) Austria Gütezeichen (1) Ausztria (13) Bali Tibor (1) Baromfi Termék Tanács (1) Bartyik Tünde (1) Beck László (1) Bereczki Attila (1) beszámoló (10) BGF (1) Bial Tibor (1) bio (2) Bio Austria (1) blogbejegyzés (22) Bormarketing Műhely (1) BOS (1) CzechTrade (1) Csehország (3) csomagolás (1) Dánia (1) Dörnyei Otília (1) Dr. Becsky-Balku Orsolya (2) Dr. Dóczy Katalin (1) Dr. Fülöp Zsuzsanna (2) Dr. Kocsis Márton (1) Dr. Loncsár Krisztina (1) Éder Tamás (1) ÉFOSZ (1) élelmiszer (105) élelmiszeripar (2) Élelmiszerklub Alapítvány (43) Élelmiszerklub Délelőtt (26) előadás (61) Erasmus+ (31) értékesítés (15) EU (25) EU Fórum (6) EVS (1) felmérés (2) fenntarthatóság (3) fiatalok (18) fogyasztóvédelem (2) Földi Péter (1) Franciaország (2) Genuss Region (1) Genussland (1) GfK (2) GKI (1) Gutes vom Bauernhof (1) GVH (3) gyakornok (2) Gyaraky Zoltán (3) gyártmánylap (1) gyümölcs (1) hagyomány (1) hírek (4) hogyan (1) Hogyan készítsük (1) Horvátország (1) hungarikum (1) húsvét (1) I. műhely (3) II. műhely (7) III. műhely (6) innováció (2) Intersnack (1) IV. műhely (6) IX. műhely (4) jelölés (7) jog (3) jogszabályok (13) Juhász Anikó (1) K+F Konzervkutató (1) kampány (1) Kaposvári Egyetem (2) képzés (2) kérdőív (1) kereskedelem (11) kézműves (3) kiállítás (3) kistermelő (18) kommunikáció (3) Kovács Krisztina (7) Köcse Ildikó (1) közétkeztetés (1) Kujáni Katalin (1) kutatások (3) Lengyelország (4) Lukács László (1) magyar (18) Marcin Sowa (2) marha (1) márka (16) marketing (18) Medián (1) mezőgazdaság (6) MgSzH (1) Műhely (47) Nagy-Britannia (1) NÉBIH (8) NFH (3) nrc (1) olasz (1) Olaszország (4) OTP (1) OVUM (1) ökológia (1) önkéntes (1) őstermelő (2) pályázat (19) paradicsom (1) Pászti Balázs (7) pénzügy (3) piackutatás (1) Polereczki Zsolt (1) Portugália (3) regionalitás (11) rendezvény (11) rendezvényszervezés (1) Rigler Zsolt (1) Románia (2) rövid ellátási lánc (3) Sárközy Ildikó (8) Serfőző Lili (1) sertés (1) Solti Csilla (1) Spanyolország (2) Steirisches Vulkanland (1) SUS (1) Szabados Andrea (2) Szabó Gábor (1) Szegedyné Fricz Ágnes (9) Szente Viktória (1) Szerbia (6) Szlovákia (1) Szlovénia (2) Szöllősi Réka (1) találkozó (17) tanácsadás (1) tanulmányok (2) tápanyag (1) tápérték (2) Tej Terméktanács (1) Tesco (1) tojás (1) Tóth Ferenc (4) Törökország (3) tréning (9) útmutató (3) üzleti terv (1) V. műhely (8) vállalkozás (10) védjegy (12) versenyjog (1) versenyképesség (3) vezetés (5) VI. műhely (5) vidékfejlesztés (1) VII. műhely (3) VIII. műhely (4) Visegrádi (1) VM (10)

Élelmiszerklub Blog Archívum