2015. október 7.

Az Austria Gütezeichen védjegy bemutatása, használatának feltételei


Az Austria Gütezeichen (Ausztria Minőségjegy) egy általános védjegy, ami - köszönhetően a folyamatos minőségellenőrzésnek - egyben garanciaként is szolgál az osztrák minőségre. 

Élelmiszerek esetében olyan termékeknek ítélik oda, melyek előállítása és feldolgozása Ausztriában történik, valamint az értékes, mezőgazdasági nyersanyagok teljes mértékben Ausztriából származnak. 
Az olyan feldolgozott élelmiszerek esetében, melyek nem teljesen osztrák alapanyagokból készülnek, általában egyharmados tűréshatár a megengedett.


Követelmények (részletek a szabályzatból)
A minőségjegy használói kötelezik magukat, hogy megfelelnek a mindenkori minőségi irányelveknek, valamint betartják az Ausztria Minőségjegy felhasználási feltételeit, amelyet az ÖQA – Osztrák Minőségfejlesztési Munkaközösség Általános szerződési feltételei szabályoz.

Az Ausztria Minőségjegy használata termékek és szolgáltatások esetében a minőségi irányelvek betartásához, mintaüzemek esetén pedig a mindenkori szakmára vonatkozó specifikációkhoz kötött.

A minőségi kritériumok magukba foglalják a termékekre és szolgáltatásokra vonatkozó összes fontos tulajdonságot, valamint üzemek esetében a  teljesítmény színvonalát.

A különböző termékekhez specifikusan kidolgozott minőségi irányelveket veszik alapul az országszerte működő akkreditált vizsgáló laborok a minőségellenőrzési és energiagazdálkodási vizsgálatokhoz.

A minőségellenőrzés kritériumai
Az ellenőrzés az ÖQA  előírásai szerint történik a következő szabályozások alapján:
- minőségi irányelvek
- normák
- terméknyilatkozat
- törvényi előírások
- minőségbiztosítási megállapodások
- szabályozott eljárások

A védjegyet meghatározott időtartamra ítélik oda, a minőségi  irányelvek betartását pedig folyamatosan ellenőrzik az akkreditált vagy az államilag meghatalmazott vizsgáló laborok.
A pozitív vizsgálati szakvélemény benyújtása után az Ausztria Minőségjegyet az ÖQA adományozza. A vizsgálat alapjául az ÖQA mindenkori minőségbiztosítási előírása és az általános szerződési feltételek szolgálnak.

A beszerzési eljárás
Az ÖQA végigkíséri az ügyfeleit a beszerzési eljárás minden lépésén: az első információszerzéstől a kérvényezésen át a vizsgálatig, a minőségjegy kézhezvételéig és az ismétlő vizsgálatig.
A beszerzési eljárás 6 lépésből áll:

1. Információszerzés
Az érdeklődő tájékoztatja az ÖQA-t azon termék vagy üzem jellegét és mértékét illetően, melyre az Ausztria Minőségjegy használatát kérvényezi. Az első megbeszélés alkalmával megállapítják, hogy a termék vagy üzem minősége kimagasló vagy sem. Az ÖQA biztosítja a szükséges információs és kérelmezési dokumentációt.

2. Kérvényezés
Az érdeklődő benyújtja a kérelmét az ÖQA-nak. Ehhez kapcsolódik a kötelezettsége, hogy a vizsgálati szervnek teljes mértékben engedélyezze a vizsgálatot, illetve díjmentesen rendelkezésre bocsássa a szükséges vizsgálati mintákat.

3. Előzetes vizsgálat (csak otthoni betegápolás esetén)
Az előzetes vizsgálat egy 7 oldalas kérdőívből áll. Ez hivatott garantálni, hogy a vállalkozás rendelkezik a szükséges feltételekkel ahhoz, hogy maga a vizsgálat sikeres legyen.

4. Vizsgálat, minősítés
A kérvényező szervezet kapcsolatba lép a számára engedélyezett vizsgálati hellyel és kérvényezi a vizsgálat elvégzését. A vizsgálati hely írásban értesíti az ÖQA-t a sikeresen lezárult vizsgálatról. A szakvéleményt megküldik az ügyfélnek.

5. A minőségjegy kézhezvétele
Az ÖQA írásban értesíti a kitüntetett vállalkozást a márkahasználók közé való felvételről és a megszerzett tanúsítvány számáról. A vállalkozás megkapja a tanúsítványt.

6. Ismétlő vizsgálat
A jogosultság lejárta előtt tájékoztatják a vállalkozást az ismétlő vizsgálat esedékességéről.
A vállalkozás kérvényezi a tanúsítvány újbóli kibocsátását és felkér egy vizsgáló labort a vizsgálat elvégzésére. Az erről készült másolatot csatolni kell a kérvényhez.

Felmondás
Felmondás csak ajánlott levél formájában, évente egyszer, december 31-ével és a 6 hónapos felmondási idő letöltésével lehetséges. A használati jog lejárta nem jelent automatikus felmondást, mivel a használati díjakat ennek ellenére is fizetni kell.

Költségek
Az Ausztria Minőségjegy (termékek és szolgáltatások), illetve a Nemzetközi Minőségjegy használati költsége a következőkből áll össze:
  • vizsgálati költségek 
  • egyesületi díj
  • reklámköltségek
Vizsgálati költségek
Minden költség, ami kapcsolatban áll a vizsgálat lebonyolításával, a kérvényezőt terheli:
* a vizsgálandó termék, szolgáltatás vagy üzem vizsgálata
* kontrollvizsgálat
* a vizsgálati minta beszerzése és megóvása
* a szakvélemény kiállítása
A vizsgálati költségek elszámolása közvetlenül a vizsgálati hellyel történik.

Egyesületi díjak
* Regisztrációs díj (egyszeri)
* Használati díj (éves)

Az Austria Gütezeichen élelmiszereken is felhasználásra kerül, bár kevesebb terméken található meg, mint a többi bemutatott védjegy. Néhány példát mutatunk be csomagolásokon való megjelenésére.



További információk a szervezetről és a védjegyről az alábbi honlapon találhatók:
www.qualityaustria.com

A szabályzatok fordítását köszönjük az Élelmiszerklub Alapítvány önkéntesének, Gáll Nikolettának 

„A projekt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Elnökségének javaslata alapján, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló intézkedések Irányító Hatóságának jóváhagyásával készült."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Azonnali RSS-értesítőre feliratkozás

Napi hírlevélre feliratkozás

Írja be e-mail címét:

Kulcsszavak

1% (3) 16 (1) 2015 (34) 2016 (17) 2017 (11) AKI (2) állítás (1) Almenland (1) Almo (1) AMA-Biosiegel (1) AMA-Gütesiegel (1) ásványvíz (1) Austria Gütezeichen (1) Ausztria (13) Bali Tibor (1) Baromfi Termék Tanács (1) Bartyik Tünde (1) Beck László (1) Bereczki Attila (1) beszámoló (20) BGF (1) Bial Tibor (1) bio (3) Bio Austria (1) blogbejegyzés (22) Bormarketing Műhely (1) BOS (1) CzechTrade (1) Csehország (3) csomagolás (1) Dánia (1) Dörnyei Otília (1) Dr. Becsky-Balku Orsolya (2) Dr. Dóczy Katalin (1) Dr. Fülöp Zsuzsanna (2) Dr. Kocsis Márton (1) Dr. Loncsár Krisztina (1) Éder Tamás (1) ÉFOSZ (1) élelmiszer (112) élelmiszeripar (2) Élelmiszerklub Alapítvány (62) Élelmiszerklub Délelőtt (26) előadás (61) Erasmus+ (49) értékesítés (15) EU (33) EU Fórum (6) EVS (1) felmérés (3) fenntarthatóság (5) fiatalok (25) fogyasztóvédelem (2) Földi Péter (1) Franciaország (2) gasztronómia (1) Genuss Region (1) Genussland (1) GfK (2) GKI (1) Gutes vom Bauernhof (1) GVH (3) gyakornok (2) Gyaraky Zoltán (3) gyártmánylap (1) gyümölcs (2) hagyomány (1) helyi (1) hírek (4) hogyan (1) Hogyan készítsük (1) Horvátország (1) hungarikum (1) húsvét (1) I. műhely (3) II. műhely (7) III. műhely (6) innováció (2) Intersnack (1) IV. műhely (6) IX. műhely (4) jelölés (7) jog (3) jogszabályok (13) Juhász Anikó (1) K+F Konzervkutató (1) kampány (1) Kaposvári Egyetem (2) képzés (3) kérdőív (1) kereskedelem (11) kézműves (3) kiállítás (3) kistermelő (20) kommunikáció (3) Kovács Krisztina (7) Köcse Ildikó (1) közétkeztetés (1) Kujáni Katalin (1) kutatások (3) Lengyelország (4) Lukács László (1) magyar (18) Marcin Sowa (2) marha (1) márka (16) marketing (18) Medián (1) mezőgazdaság (6) MgSzH (1) Műhely (47) Nagy-Britannia (1) NÉBIH (8) NFH (3) nrc (1) olasz (1) Olaszlország (1) Olaszország (8) OTP (1) OVUM (1) ökológia (1) önkéntes (1) őstermelő (3) pályázat (27) paradicsom (1) Pászti Balázs (7) pénzügy (3) piackutatás (1) Polereczki Zsolt (1) Portugália (3) regionalitás (11) rendezvény (11) rendezvényszervezés (1) Rigler Zsolt (1) Románia (4) rövid ellátási lánc (3) Sárközy Ildikó (8) Serfőző Lili (1) sertés (1) Solti Csilla (1) Spanyolország (9) Steirisches Vulkanland (1) SUS (1) Svédország (1) Szabados Andrea (2) Szabó Gábor (1) Szegedyné Fricz Ágnes (9) Szente Viktória (1) Szerbia (6) Szlovákia (2) Szlovénia (2) Szöllősi Réka (1) találkozó (32) tanácsadás (1) tanulmányok (2) tápanyag (1) tápérték (2) Tej Terméktanács (1) Tesco (1) tojás (1) Tóth Ferenc (4) Törökország (5) tréning (12) útmutató (3) üzleti terv (1) V. műhely (8) vállalkozás (13) védjegy (12) versenyjog (1) versenyképesség (3) vezetés (5) VI. műhely (5) vidékfejlesztés (1) VII. műhely (3) VIII. műhely (4) Visegrádi (1) VM (10) zöldség (1)

Élelmiszerklub Blog Archívum