2015. szeptember 29.

I. Élménybeszámoló az E+ Food Revolution olaszországi ifjúsági találkozóról, 2015. augusztus-szeptember


Az Élelmiszerklub Alapítványnak köszönhetően 4 magyar társammal együtt kijuthattunk az Olaszországban tartott Food Revolution nevezetű ifjúsági találkozóra, melyen olasz, francia, cseh, észt, valamint magyar diákok/fiatalkorúak ismerkedhettek meg egymással, valamint egymás kultúrájával. 17 és 27 év közötti volt mindenki, kivétel a főszervező Mino, valamint a főszakácsunk Lucia. 

Rengeteg rendes és barátságos fiatallal ismerkedtünk meg az első nap, így izgatottan vártuk, hogy mit tartogat számunkra az elkövetkezendő 9 nap. Mivel a találkozó témakörét a paradicsom adta, így mi magyarok, akik némiképp szakmabeliek voltunk különösen vártuk, hogy mi újat tanulhatunk. Ám amellett, hogy a paradicsom salsa készítést elsajátítottuk tanultunk még többek között az angolul „gleening”-nek nevezett, főként szegényebb rétegek között elhíresült módszerről, mely abból áll, hogy az aratás/szüret után megmaradt felhasználható növényi részeket, szabadon begyűjthetik az emberek. Személy szerint erről most hallottam először, így ez a része programnak nagyon tetszett. Az angoltudásomat kicsit alábecsültem a jelentkezésnél, így ez is pozitív csalódásként ért, hogy nem volt vele probléma, de ha valami probléma merült fel mindig kisegítettük egymást, valamint sok idegen szavat tanultunk egymás nyelvéből így a kiejtéseknél voltak vicces pillanatok. A gimnáziumban a második tanult nyelvem az olasz volt, így újra előjöttek a rég nem használt kifejezések abból is.

A project nagy hangsúlyt fektetett a csapatépítésre így az első 1-2 nap volt közös városnézés, a városban kis keresgélős, beszélgetős játékok, a Link, mint olasz szervezetet bemutatták, mi is igazából a céljuk és bevezettek kicsit az önkéntesség világába is.

Ezután jöttek az élelmiszerhez köthető programok, mint például elmentünk egy kis gazdához Vitohoz, ahol leszedtük a paradicsomokat a később készülő salsához, valamint egy Olaszországban ismert paradicsomtartósítási eljárást mutatott, mely abból áll, hogy felfűzik a fürtöket egy madzagra és berakják valamilyen zárt helységbe.

Majd eljött a napja, mikor elkészítettük a salsákat. Az itthon is ismert módszert használják ők is, megfőzik a paradicsomot, kicsit passzírozzák, majd egy daráló gép segítségével a sűrítményt elválasztják a szilárd részektől. Ezután üvegbe töltik és újra főzik. Mesélték, hogy ők ízesítést nem adnak hozzá, ez személyfüggő szokott lenni.

Egy másik program volt pár nappal később, amit nagyon élveztem, hogy elvittek minket 2 állatorvos fiatal úriember által működtetett agroturisztikai farmra ahol elmesélték, hogy építették és alakították ki az egészet, milyen pályázatokat írtak és hogy mennyire jövedelmező is tud lenni egy ilyen farm.
Mivel szeretem a sajtokat és hobbiszinten szeretnék a készítésével foglalkozni így nagy élmény volt, hogy egy igazi olasz sajtkészítő mester megmutatta, hogyan is készül az igazi mozzarella.

A találkozó során egyéb kreatív feladatok mellett, főznünk is kellett és lehetett is, amit mi magyarok szívesen vállaltunk is, hogy bemutassuk pár hazai ételt. Büszkeséggel töltött el, hogy Andrissal olyan lecsót tudtunk főzni harminc személyre, amit még később is emlegettek. Valamint, ha már ételnél tartunk, elvittek minket egy pizzériába ahol megkóstolhattuk az igazi olasz pizzákat.

A hátralévő napokban már szakmai események kevésbé voltak, inkább városnézések, szabad programok következtek. Meglátogattuk Matera-t, mely 2019-ben lesz Európa kulturális fővárosa. Lenyűgöző egy város és mivel hosszú évek óta ki szerettem volna jutni Olaszországba, így remek első utazásnak bizonyult.

Összefoglalva az egész találkozót én nagyon élveztem ezt a 10 napot, élethosszig tartó élményeket gyűjtöttem, remek kapcsolatokat építettem ki minden országból jövő diákkal, akár mondhatni barátaimmá váltak a 10 nap alatt, nyelvgyakorlásnak remek alkalom volt, különböző kultúrák megismerésére is kiváló lehetőség volt. Ha lehetőségem lenne, biztos visszamennék Olaszországba, sokkal nyitottabbak, mint itthon az emberek. Remélem még sikerül kijutni a karrierem során. Hogy kinek ajánlanám a hasonló találkozókat? Nyitott személyiségű, barátságos fiataloknak, akik a nyelvtudásukat fejlesztenék, külföldi fiatalokkal ismerkednének és akár egy icipicit is érdeklődnek az ételek iránt.













Az élménybeszámolót írta: Kiss Nándor, magyar résztvevő
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Azonnali RSS-értesítőre feliratkozás

Napi hírlevélre feliratkozás

Írja be e-mail címét:

Kulcsszavak

1% (3) 16 (1) 2015 (34) 2016 (17) 2017 (2) AKI (2) állítás (1) Almenland (1) Almo (1) AMA-Biosiegel (1) AMA-Gütesiegel (1) ásványvíz (1) Austria Gütezeichen (1) Ausztria (13) Bali Tibor (1) Baromfi Termék Tanács (1) Bartyik Tünde (1) Beck László (1) Bereczki Attila (1) beszámoló (10) BGF (1) Bial Tibor (1) bio (2) Bio Austria (1) blogbejegyzés (22) Bormarketing Műhely (1) BOS (1) CzechTrade (1) Csehország (3) csomagolás (1) Dánia (1) Dörnyei Otília (1) Dr. Becsky-Balku Orsolya (2) Dr. Dóczy Katalin (1) Dr. Fülöp Zsuzsanna (2) Dr. Kocsis Márton (1) Dr. Loncsár Krisztina (1) Éder Tamás (1) ÉFOSZ (1) élelmiszer (105) élelmiszeripar (2) Élelmiszerklub Alapítvány (43) Élelmiszerklub Délelőtt (26) előadás (61) Erasmus+ (31) értékesítés (15) EU (25) EU Fórum (6) EVS (1) felmérés (2) fenntarthatóság (3) fiatalok (18) fogyasztóvédelem (2) Földi Péter (1) Franciaország (2) Genuss Region (1) Genussland (1) GfK (2) GKI (1) Gutes vom Bauernhof (1) GVH (3) gyakornok (2) Gyaraky Zoltán (3) gyártmánylap (1) gyümölcs (1) hagyomány (1) hírek (4) hogyan (1) Hogyan készítsük (1) Horvátország (1) hungarikum (1) húsvét (1) I. műhely (3) II. műhely (7) III. műhely (6) innováció (2) Intersnack (1) IV. műhely (6) IX. műhely (4) jelölés (7) jog (3) jogszabályok (13) Juhász Anikó (1) K+F Konzervkutató (1) kampány (1) Kaposvári Egyetem (2) képzés (2) kérdőív (1) kereskedelem (11) kézműves (3) kiállítás (3) kistermelő (18) kommunikáció (3) Kovács Krisztina (7) Köcse Ildikó (1) közétkeztetés (1) Kujáni Katalin (1) kutatások (3) Lengyelország (4) Lukács László (1) magyar (18) Marcin Sowa (2) marha (1) márka (16) marketing (18) Medián (1) mezőgazdaság (6) MgSzH (1) Műhely (47) Nagy-Britannia (1) NÉBIH (8) NFH (3) nrc (1) olasz (1) Olaszország (4) OTP (1) OVUM (1) ökológia (1) önkéntes (1) őstermelő (2) pályázat (19) paradicsom (1) Pászti Balázs (7) pénzügy (3) piackutatás (1) Polereczki Zsolt (1) Portugália (3) regionalitás (11) rendezvény (11) rendezvényszervezés (1) Rigler Zsolt (1) Románia (2) rövid ellátási lánc (3) Sárközy Ildikó (8) Serfőző Lili (1) sertés (1) Solti Csilla (1) Spanyolország (2) Steirisches Vulkanland (1) SUS (1) Szabados Andrea (2) Szabó Gábor (1) Szegedyné Fricz Ágnes (9) Szente Viktória (1) Szerbia (6) Szlovákia (1) Szlovénia (2) Szöllősi Réka (1) találkozó (17) tanácsadás (1) tanulmányok (2) tápanyag (1) tápérték (2) Tej Terméktanács (1) Tesco (1) tojás (1) Tóth Ferenc (4) Törökország (3) tréning (9) útmutató (3) üzleti terv (1) V. műhely (8) vállalkozás (10) védjegy (12) versenyjog (1) versenyképesség (3) vezetés (5) VI. műhely (5) vidékfejlesztés (1) VII. műhely (3) VIII. műhely (4) Visegrádi (1) VM (10)

Élelmiszerklub Blog Archívum