2015. november 4.

II. Élménybeszámoló az E+ Food Revolution olaszországi ifjúsági találkozóról, 2015. augusztus-szeptember


Miután megkaptam az értesítést, hogy bekerültem a magyar csapatba és mehetek Altamurába, egyből felvettem a kapcsolatot a többiekkel. Több facebook illetve skype beszélgetés előzte meg az utazást. Jó volt látni, hogy ki-ki a maga módján kiveszi a részét a szervezkedésből. Ami talán a legfontosabb volt mindnyájunknak, hogy a magyar estre rendesen felkészüljünk és ezzel megfelelően mutassuk be hazánkat.

Úgy alakult, hogy egy külön fiú illetve lány különítmény indult ki. Más-más utazási módot választva. Nándorral illetve Jánossal már Ferihegyen tartalmas beszélgetések vették kezdetüket. Ekkor még az egyetlen közös témánk a paradicsom volt. Mivel mindnyájan más-más szemszögből ismerjük, foglalkozunk vele így új információkra tehettünk szert.

Altamurába érkezésünk teljesen rendbe történt, mind a repülőtéren, mind a buszon segítőkészek voltak így nem jelentett gondot az olasz nyelv ismeretének hiánya. Másodikként érkeztünk meg a cseh csoport után. Rendkívül szimpatikus volt, hogy teljesen megkeverték a nemzeteket a szoba elosztásokat illetően. Így egyből akadt egy kis keveredés, ismerkedés ami hamar meghozta a gyümölcsét. Első délután a cseh csoporttal együtt bevittek minket Altamurába várost nézni. Már ekkor érzékeltük, hogy ez a hely egy kis ékszerdoboz. Az óváros gyönyörű.

Este közös vacsora, ahol már mindenki megérkezett. Az első nap névtanulással és további ismerkedéssel telt. Továbbá ami fontos számomra egy házirend került a falra, melyet közösen írtunk meg. Jó volt látni, hogy a különböző nemzetek lényegében azonos szokásokat tartanak szem előtt. Így nem volt vita a szabályokból és mint később kiderült a betartásukból sem.

A francia csoporttal már a kezdetektől elkezdtük az egyeztetést, hogy mi legyen a közös esttel. Mi arra a megállapodásra jutottunk, hogy babgulyást illetve szilvás gombócot készítünk. A gombóc készítés kicsit elhúzódott de meghozta a gyümölcsét és az elismerést. A gulyásról hamar fel tudtuk mérni a véleményeket. Lényegében nem tudtuk olyan gyorsan feltölteni a tálaló edényt, ahogyan azt szedték. Ez a látvány mindent megér, főleg egy étel központú program keretein belül.

Számos programot szerveztek nekünk, így nehéz lenne kiemelni egyet. Érdekes volt látni, ahogy egy gyerekekkel foglalkozó közösségi ház mindennapjait mutatták be. A gyerekek még elég kicsik voltak és rossz családi háttérrel rendelkeztek, ám a velük foglalkozók talán még feledtetni is tudták velük ezt. Számomra remek volt hallgatni, ahogy a zöldségtermesztésről beszélnek és nem mondjuk a tv nézésről.

A csoport méretei miatt a fő programpont elvégzéséhez szétosztottak bennünket így egyik nap az egyik része ment a csoportnak paradicsomot szedni a szósz készítéséhez. Ez időben mi a befőzéshez egyedi kötényeinket készítettük el. A másik napon mivel a szükséges paradicsom le lett szedve egy másik helyre vittek minket. Ez egy családi kert volt. Rengeteg szőlővel. Itt aztán délelőtt általános kerti munkákat végeztünk ami rendkívül tetszett nekem.

E helyen találkoztam életemben először a cseresznyeparadicsom füzérbe rendezésével. Ezt aztán általában garázsokban felakasztják és mivel a paradicsom utolérő mindez bepirosodik és ami a legfontosabb nem fonnyad/rohad. Maga a befőzés egyszerűbb volt mint hittem.
1. Mosás/Válogatás
2. Főzés
3. Paszírozás
4. Paszírozás géppel
5. Üvegbe töltés
6. Paradicsom darabok befőttes üvegbe helyezése
Ezek után további kreatív feladat következett, több féle posztert, illetve címkét készítettünk ezekhez.

A sok élelmiszerrel való foglalkozás illetve beszélgetés mellett nem mehetünk el szó nélkül az Észt-Cseh közös est remek szervezése mellett sem. De épp úgy kell foglalkoznunk a Matera városában tett sétával, turistáskodással is. Lenyűgöző volt szembesülni a 2019-es év Európa kulturális fővárosának pazar látványával. Ezt a napot megkoronáztuk egy Altamurai pizzázással illetve éjszakai sétával.

Így a kulináris élvezeteket óvárosi élményekkel gazdagítottuk. Számomra mint ambíciókkal teli fiatalemberre nagy hatással volt egy bizonyos kirándulás, ami minden szempontból meghatározó illetve motiváló. A Murá nevű hely fantasztikus kivitelezett és üzemeltetett állatklinika, rendezvényhelyszín és szálloda. Itt a focaccia és mozzarella készítést tekintettük meg és természetesen ellenőriztük a végeredményt. A minőség felülmúlt minden elvárást.

Ahogy közeledett a program vége úgy készültünk az egyik fő eseményünkre a „Red dinner” nevű estre. Pirosba öltöztettük az udvart illetve magunk is piros ruhát húztunk. Erre az eseményre piros színű étel készítése volt a feladat minden nemzet számára. Mi egy újabb magyar különlegességet készítettünk, ez egy lecsó volt. A sikeréről csak annyit jegyeznék meg, hogy többen elkérték a receptet. Ez az est remek volt, mivel számos helyi emberrel ismerkedtünk meg.

Talán nincs annyi karakter amennyivel le tudnám írni minden emlékemet, amik 100%-ban csak és kizárólag jók. Ezekért a pozitívumokért bármilyen sorrend felállítása nélkül köszönettel tartozom az ott megjelent nemzetek képviselőinek, az olasz szervezet munkatársainak, az ifjúsági programban résztvevő fiataloknak, illetve Kedves Ildikó az Ön munkája nélkül mindez nem jöhetett volna létre. Köszönöm szépen, remélem ,hogy a továbbiakban még tudunk együtt tenni e téma tovább viteléért valamint örömmel segítenék szervezőként egy hasonló, hazai program szervezésében.


Az élménybeszámolót írta: Győry András, magyar résztvevő

Azonnali RSS-értesítőre feliratkozás

Napi hírlevélre feliratkozás

Írja be e-mail címét:

Kulcsszavak

1% (3) 16 (1) 2015 (34) 2016 (17) 2017 (12) 2018 (10) AKI (2) állítás (1) Almenland (1) Almo (1) AMA-Biosiegel (1) AMA-Gütesiegel (1) ásványvíz (1) Austria Gütezeichen (1) Ausztria (13) Bali Tibor (1) Baromfi Termék Tanács (1) Bartyik Tünde (1) Beck László (1) Bereczki Attila (1) beszámoló (31) BGF (1) Bial Tibor (1) bio (3) Bio Austria (1) blogbejegyzés (22) Bormarketing Műhely (1) BOS (1) CzechTrade (1) Csehország (3) csomagolás (1) Dánia (1) Dörnyei Otília (1) Dr. Becsky-Balku Orsolya (2) Dr. Dóczy Katalin (1) Dr. Fülöp Zsuzsanna (2) Dr. Kocsis Márton (1) Dr. Loncsár Krisztina (1) Éder Tamás (1) ÉFOSZ (1) élelmiszer (117) élelmiszeripar (2) Élelmiszerklub Alapítvány (80) Élelmiszerklub Délelőtt (26) előadás (61) Erasmus+ (67) értékesítés (15) EU (38) EU Fórum (6) EVS (1) felmérés (3) fenntarthatóság (5) fiatalok (29) fogyasztóvédelem (2) Földi Péter (1) Franciaország (2) gasztronómia (2) Genuss Region (1) Genussland (1) GfK (2) GKI (1) Gutes vom Bauernhof (1) GVH (3) gyakornok (2) Gyaraky Zoltán (3) gyártmánylap (1) gyümölcs (2) hagyomány (1) helyi (1) hírek (4) hogyan (1) Hogyan készítsük (1) Horvátország (1) hungarikum (1) húsvét (1) I. műhely (3) II. műhely (7) III. műhely (6) innováció (2) Intersnack (1) IV. műhely (6) IX. műhely (4) jelölés (7) jog (3) jogszabályok (13) Juhász Anikó (1) K+F Konzervkutató (1) kampány (1) Kaposvári Egyetem (2) képzés (4) kérdőív (1) kereskedelem (11) kézműves (3) kiállítás (3) kistermelő (22) kommunikáció (3) Kovács Krisztina (7) Köcse Ildikó (1) közétkeztetés (1) Kujáni Katalin (1) kutatások (3) Lengyelország (4) Lettország (1) Lukács László (1) Macedónia (1) magyar (18) Marcin Sowa (2) marha (1) márka (16) marketing (18) Medián (1) mezőgazdaság (9) MgSzH (1) Műhely (47) Nagy-Britannia (1) NÉBIH (8) Németország (1) NFH (3) nrc (1) olasz (1) Olaszlország (1) Olaszország (9) OTP (1) OVUM (1) ökológia (1) önkéntes (1) őstermelő (3) pályázat (32) paradicsom (1) Pászti Balázs (7) pazarlás (1) pénzügy (3) piackutatás (1) Polereczki Zsolt (1) Portugália (7) regionalitás (11) rendezvény (11) rendezvényszervezés (1) Rigler Zsolt (1) Románia (4) rövid ellátási lánc (3) sajt (3) Sárközy Ildikó (8) Serfőző Lili (1) sertés (1) Solti Csilla (1) Spanyolország (9) Steirisches Vulkanland (1) SUS (1) Svédország (3) Szabados Andrea (2) Szabó Gábor (1) Szegedyné Fricz Ágnes (9) Szente Viktória (1) Szerbia (6) Szlovákia (5) Szlovénia (2) Szöllősi Réka (1) találkozó (47) tanácsadás (1) tanulmányok (2) tápanyag (1) tápérték (2) Tej Terméktanács (1) Tesco (1) tojás (1) Tóth Ferenc (4) Törökország (9) tréning (14) útmutató (3) üzleti terv (1) V. műhely (8) vállalkozás (13) védjegy (12) versenyjog (1) versenyképesség (3) vezetés (5) VI. műhely (5) vidékfejlesztés (1) VII. műhely (3) VIII. műhely (4) Visegrádi (1) VM (10) zöldség (1)

Élelmiszerklub Blog Archívum