2015. december 2.

Élménybeszámoló az E+ 12 Steps of Transition szlovéniai tréningről, 2015. október


12 Steps of Transition
Mi történt a tréningen Szlovéniában?

2015 októberében került megrendezésre a 12 Steps of Transition tréning Szlovéniában egy festői kis faluban, Kostanjevica na Krkiben. 8 európai országból érkezett a 26 résztvevő, Magyarországról hárman utaztunk lányok. Korábban nem ismertük egymást, de a közös jegyvásárlás és a 8 órás vonatút elég volt ahhoz, hogy kiderüljön,  jó kis csapat leszünk.

A tréning célja az volt, hogy olyan résztvevőket hozzon össze, akik elkötelezettek a változtatásban és változtatásuk célja a fenntarthatóság, a környezettudatosság, a közösségépítés. A tréningre érkezők nem csak az állampolgárságukat tekintve voltak sokfélék, de életkorukban, korábbi munkatapasztalatukban és életmódjukban is. Számomra fontos része volt a tréningnek, hogy megélhettem ezt a sokszínűségek, sokféle nézőpontot. Ebből mindannyian profitálhattunk. A tréning érdekességét számomra még az jelentette, hogy a prezentációk főként a résztvevők saját tudásából merítkeztek, hiszen egy kivételével mi magunk álltunk ki a többiek elé és meséltük el, mi is foglalkoztat minket.

De hogy ne szaladjak nagyon előre, a tréning első teljes napján játékok keretein belül lehetőségünk volt kicsit megismerni egymást, majd csapatokat alkotni és egy “társasjátékot” megtervezni. Ezt a játékot a teljes tréning alatt “játszottuk”, intenzitását attól függően, melyik csapat milyen célt tűzött ki magának. Az én csapatom Jorge, az egyik spanyol résztvevő workshopjának támogatását vállalta.

Nem is kerülhettem volna jobb csapatba! Jorge egy olyan alkalmat tervezett megtartani, ahol mindenki kis kártyákat húz, amin szavak vannak. A szavakkal saját érzéseink, gondolataink alapján mondatokat kellett megfogalmazni. Majd ezt a  gondolatmenetet ábrázolni egy alkotásban, amihez csak természetes, a környéken összegyűjtött alapanyagokat használunk. A csapattal minden szükséges eszköz beszerzését, a természetes anyagok begyűjtését, újabb szavak kitalálását és a workshop levezetésében való segítséget vállaltuk. Minden egyes percét élveztem, nagyon jó társaságban teltek ezek az alkalmak.

A következő napokban vegyesen voltak előadások, workshopok és kirándulás.

A sok hasznos prezentáció közül kettőt emelnék ki, amik egy-egy már létező közösségről, programról szóltak. Az Aveiro in Transition egy portugál közösség, akik rengeteg programmal  várják a közösség tagjait, hogy minél tudatosabban éljék életüket ( a bicikliszerelő tanfolyamtól, a hogyan termeljünk zöldségeket kérdéskörön át, a kenyérsütésig). Az Incredible Edible egy Angliában működő szervezet, akik közösségi kerteket alakítanak ki a városukban és olyan programokat szerveznek, ahol a vásárlók találkozhatnak a termelőkkel. Organikus gazdálkodóként ezekből mind-mind meríteni tudtam.

Ugyanígy volt ez a solar oven építéssel is, ami egy napenergiával működő egyszerű sütő, amit akárhol meg lehet építeni, akár újrahasznosított anyagokból is. A spanyol származású Martha mutatta meg nekünk kicsiben ennek fortélyát. Ez alapján jövőre tervezek egy sajátot építeni, hogy paradicsomot tudjunk aszalni majd benne.

A hét közepén egy olyan napra is sor került, ahol önszerveződő beszélgetések voltak. Ezt a módszert Open space-nek hívták. Adottak voltak időpontok és helyszínek, ahova bárki szervezhetett egy beszélgetést egy számára fontos kérdésben. Én előtte nem ismertem ezt a metódust, de elmondhatom, hogy nagyon hatékony tud lenne. Az én témám a “Tippek és trükkök a zöldségtermesztéshez” volt. Úgy alakult, hogy a 8 fős csoportban én voltam az egyik legtapasztaltabb e kérdésben, így főként én tudtam tanácsot adni a többieknek, de ezt egy cseppet sem bánom, ismét egy olyan lehetőség volt, amikor intelligens emberekkel kellemes időt lehetett eltölteni.

A kirándulások nem éppen úgy alakultak, ahogy azt a szervezők tervezték, sajnos éppen áradás volt a környéken, azt a szigetet is félig elöntötte a Krka folyó, ahol a szállásunk volt. De ez is ráerősített arra, hogy mennyire alkalmazkodónak kell lennünk és a közösségeknek is, a közelgő jelentős változások miatt (klíma, gazdaság, élelmiszerellátás, stb.) Így az egész napos kirándulás helyett, kenuval látogattunk el a közeli híres erdőbe, merthogy az is víz alá került. Hihetetlen élmény volt! Még szalamandrát is mentettünk ki a vízből.

Az én prezentációm az utolsó napon volt, amit a saját organikus farmunk megálmodásáról és megvalósításáról, valamint a helyi, termelői élelmiszerek fontosságáról tartottam. Az előadásom közben feladatokat is kapott a hallgatóság, amiben azt kértem tőlük, beszélgessenek arról, milyen értékteremtő projekteket indítanának, véleményük szerint miért fontosak a helyi élelmiszerek és milyen tanácsokat tudnának nekem adni, ha közösséget szeretnék építeni az organikus farmunk köré.

Nagyon aktívak voltak, rengeteg megírt postittel tértem haza, amikből ötleteket meríthetek.
A napok során, az ismeretlen résztvevőkből egy hihetetlenül jól egymásra hangolódott csapat lett, még ott a helyszínen létrehoztunk egy Facebook csoportot, amin azóta is rendszeresen posztok vannak. Sokan mondták nekem is, hogy szívesen jönnének jövőre a földre önkéntesnek segíteni. Számomra nagy erőt adott, hogy ennyire támogatnak az én projektemben.

Ezzel a tréninggel egy olyan élménnyel lettem gazdagabb, amit máshol nem szerezhettem volna meg. A tapasztalatok, a különböző nézőpontok, az új ismertségek annyit adnak hozzá, ami sokáig extra motivációt jelent a saját munkám során. Köszönöm a lehetőségek a szervezőknek és a résztvevőknek is! És a legfontosabb, változtatnunk kell!








Az élménybeszámolót írta: Kovács Kata, magyar résztvevő

Azonnali RSS-értesítőre feliratkozás

Napi hírlevélre feliratkozás

Írja be e-mail címét:

Kulcsszavak

1% (3) 16 (1) 2015 (34) 2016 (17) 2017 (11) AKI (2) állítás (1) Almenland (1) Almo (1) AMA-Biosiegel (1) AMA-Gütesiegel (1) ásványvíz (1) Austria Gütezeichen (1) Ausztria (13) Bali Tibor (1) Baromfi Termék Tanács (1) Bartyik Tünde (1) Beck László (1) Bereczki Attila (1) beszámoló (14) BGF (1) Bial Tibor (1) bio (3) Bio Austria (1) blogbejegyzés (22) Bormarketing Műhely (1) BOS (1) CzechTrade (1) Csehország (3) csomagolás (1) Dánia (1) Dörnyei Otília (1) Dr. Becsky-Balku Orsolya (2) Dr. Dóczy Katalin (1) Dr. Fülöp Zsuzsanna (2) Dr. Kocsis Márton (1) Dr. Loncsár Krisztina (1) Éder Tamás (1) ÉFOSZ (1) élelmiszer (112) élelmiszeripar (2) Élelmiszerklub Alapítvány (56) Élelmiszerklub Délelőtt (26) előadás (61) Erasmus+ (43) értékesítés (15) EU (33) EU Fórum (6) EVS (1) felmérés (3) fenntarthatóság (5) fiatalok (25) fogyasztóvédelem (2) Földi Péter (1) Franciaország (2) gasztronómia (1) Genuss Region (1) Genussland (1) GfK (2) GKI (1) Gutes vom Bauernhof (1) GVH (3) gyakornok (2) Gyaraky Zoltán (3) gyártmánylap (1) gyümölcs (2) hagyomány (1) helyi (1) hírek (4) hogyan (1) Hogyan készítsük (1) Horvátország (1) hungarikum (1) húsvét (1) I. műhely (3) II. műhely (7) III. műhely (6) innováció (2) Intersnack (1) IV. műhely (6) IX. műhely (4) jelölés (7) jog (3) jogszabályok (13) Juhász Anikó (1) K+F Konzervkutató (1) kampány (1) Kaposvári Egyetem (2) képzés (3) kérdőív (1) kereskedelem (11) kézműves (3) kiállítás (3) kistermelő (20) kommunikáció (3) Kovács Krisztina (7) Köcse Ildikó (1) közétkeztetés (1) Kujáni Katalin (1) kutatások (3) Lengyelország (4) Lukács László (1) magyar (18) Marcin Sowa (2) marha (1) márka (16) marketing (18) Medián (1) mezőgazdaság (6) MgSzH (1) Műhely (47) Nagy-Britannia (1) NÉBIH (8) NFH (3) nrc (1) olasz (1) Olaszország (5) OTP (1) OVUM (1) ökológia (1) önkéntes (1) őstermelő (3) pályázat (27) paradicsom (1) Pászti Balázs (7) pénzügy (3) piackutatás (1) Polereczki Zsolt (1) Portugália (3) regionalitás (11) rendezvény (11) rendezvényszervezés (1) Rigler Zsolt (1) Románia (4) rövid ellátási lánc (3) Sárközy Ildikó (8) Serfőző Lili (1) sertés (1) Solti Csilla (1) Spanyolország (8) Steirisches Vulkanland (1) SUS (1) Svédország (1) Szabados Andrea (2) Szabó Gábor (1) Szegedyné Fricz Ágnes (9) Szente Viktória (1) Szerbia (6) Szlovákia (2) Szlovénia (2) Szöllősi Réka (1) találkozó (27) tanácsadás (1) tanulmányok (2) tápanyag (1) tápérték (2) Tej Terméktanács (1) Tesco (1) tojás (1) Tóth Ferenc (4) Törökország (4) tréning (11) útmutató (3) üzleti terv (1) V. műhely (8) vállalkozás (12) védjegy (12) versenyjog (1) versenyképesség (3) vezetés (5) VI. műhely (5) vidékfejlesztés (1) VII. műhely (3) VIII. műhely (4) Visegrádi (1) VM (10) zöldség (1)

Élelmiszerklub Blog Archívum