A találkozó több kérdésre keresett és adott választ:
- Miként legyünk fiatalként sikeres vállalkozók?
- Milyen tudás és készség szükséges hozzá?
- Hogyan csinálják a többi európai országban?
8 ország részvételével került megrendezésre a találkozó, a részt vevők: Szerbia, Montenegró, Bosznia, Bulgária, Törökország, Szlovákia, Olaszország és Magyarország. Olaszországból 3 fiatal, a többi országból 4 fiatal, és egy csoportvezető érkezett.
Az első nap a megérkezéssel, vacsorával, és ismerkedéssel telt.
Másnap 9.30-kor indult a program. Játékos keretek között ismerkedtünk egymással, nevekkel, ki, honnan, jött, és mit csinál.
Délután Kishegyesre sétáltunk be, és 4 csoportban ismerkedtünk a faluval, illetve feladatokat kaptunk, ezeket kellett megoldjuk. A 4 csoport nemzetközi tagokból állt, így a kommunikáció angolul folyt, de a feladatoknál, helyiek megszólításánál szükség volt a magyar vagy szerb nyelv ismeretére is. Vacsora után, bemutattuk a feladatunk megoldásait, majd csoport vezetői megbeszélés volt.
Harmadik nap délelőtt a nemzeti csoportban kellett prezentációt készítenünk Budapestről, és hazánkról, majd ezt elő is adtuk. Délután nemzetközi csoportokban kerestük arra a választ, mit fogunk majd 10 év múlva csinálni. Este Szerbia, Montenegró és Bosznia mutatkozott be.
A prezentációban mindenki kitért a fiatal munkanélküliek létszámára, és arra is, hogy mennyire könnyen, vagy egyáltalán hogyan lehet indítani vállalkozást a saját országában.
Negyedik nap nemzetközi csoportokban a különböző országok ételeit kellett bemutatnunk, illetve ezzel párhuzamosan a kenyér készítésének a menetét tanulhattuk meg.
Csoportunknak magyar és bolgár ételt kellett bemutatnia, én a „Pörkölt nokedlivel” prezentációban segédkeztem. A munkánkat nehezítette, hogy a saját ételt nem lehetett elmondani, másik nemzet tagjának kellett….
A délutáni programban a résztvevők a Kishegyesen található Pék múzeumot tekintették meg, és készítettek együtt kürtös kalácsot. Én a magyar estére készülve a konyhában mindenkinek lángost sütöttem.
A lángoson kívül készültünk hazai kolbásszal és paprikával, pálinkával, diannás cukorkával és túró rudival. A lángoshoz fokhagymás tejfölt és különböző lekvárjaimat kóstolhatták a részt vevők. Előkerült a galagonya lekvár, a hecsedli, és a levendulás töklekvár. Kóstolhattak még a birsalma sajtomból, és a levendula szörpömből is. Nagy sikere volt a magyar bemutatónak, elénekeltem a „Csitári hegyek alatt…” című dalt, majd a többi tagunk bemutatta Magyarországot, Budapestet, én Százhalombattát, ezután a magyar találmányok következtek, melyet activity formájában találtak ki….
Ötödik napon délelőtt a 8 fontos vállalkozói kompetenciával ismerkedtünk, majd 2 prezentációt kellett készíteni, és meg kellett határozni a vállalkozó fogalmát. Délután kézműves foglalkozások voltak.
Este Törökország, és Olaszország mutatkozott be.
A hatodik nap Újvidékre mentünk. Először a belvárost jártuk röviden körbe. Ezután az ifjú vállalkozókat segítő irodába mentünk. Információkat kaptunk a munkájukról, hogyan segítik a náluk jelentkező fiatalokat, milyen programon keresztül.
A következő 2 órában a fiatalok feladatokat kaptak, melyeken a városban kellett megoldaniuk, és filmet kellett készíteni a feladat tükrében.
Délután a várban voltunk, majd a tanyára vissza érve a filmek bemutatása következett.
A hetedik napon délelőtt a helyi vezetőkkel ismerkedhettünk meg, kérdezhettünk. Ezáltal betekintést nyerhettünk a helyi életbe, a vállalkozás indításának kérdésébe Szerbiában. A helyi sajátosságokról, lehetőségekről is jó volt megkérdezni őket, információt szerezni tőlük. Délután vállalkozási tervvel ismerkedhettünk meg, majd prezentációk készültek.
A nyolcadik napon a vállalkozás tervezése nemzetközi csoportokban készült prezentációval került bemutatásra, anyagilak és helyszínileg is el kellett a csoportoknak helyeznie a vállalkozását.
A programot Pre-Halloween party zárta.
A programokon a részt vevők nagyon aktívak és tanulni akaróak voltak. Játékos formában nagyon sok tudást szerezhettünk. Olyan élménnyel, és tudással lettem gazdagabb, amit máshol biztosan nem tudtam volna megszerezni.
A nemzetközi csoportokban történő munka közelebb hozta egymáshoz a különböző országok résztvevőit, és az is, aki korábban nem szerette valami miatt a magyarokat változtatott a véleményén. Számomra ez nagyon fontos volt, mert el nem tudtam volna képzelni korábban, hogy valaki azért nem áll szóba velem, mert magyar vagyok, de sikerült elérnem, hogy szomorúan búcsúzik a hazatérés napján Tőlünk….
A fiatalok Europian Youth Pass-t kaptak, mely segíti majd őket a fiatal vállalkozó válásukban.
Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget, és remélem a későbbiekben tudásommal hozzá tudok majd járulni az alapítvány munkájához, a Magyarországon történő szervezésbe is szívesen segítek.
Az élménybeszámolót írta: Baki Szilvia, magyar résztvevő
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése