2016. november 5.

I. Beszámoló a vállalkozni tanító szerbiai ifjúsági találkozóról, 2016. október 19-27.


A találkozó több kérdésre keresett és adott választ:
- Miként legyünk fiatalként sikeres vállalkozók?
- Milyen tudás és készség szükséges hozzá?
- Hogyan csinálják a többi európai országban?

8 ország részvételével került megrendezésre a találkozó, a részt vevők: Szerbia, Montenegró, Bosznia, Bulgária, Törökország, Szlovákia, Olaszország és Magyarország. Olaszországból 3 fiatal, a többi országból 4 fiatal, és egy csoportvezető érkezett.

Az első nap a megérkezéssel, vacsorával, és ismerkedéssel telt.

Másnap 9.30-kor indult a program. Játékos keretek között ismerkedtünk egymással, nevekkel, ki, honnan, jött, és mit csinál.

Délután Kishegyesre sétáltunk be, és 4 csoportban ismerkedtünk a faluval, illetve feladatokat kaptunk, ezeket kellett megoldjuk. A 4 csoport nemzetközi tagokból állt, így a kommunikáció angolul folyt, de a feladatoknál, helyiek megszólításánál szükség volt a magyar vagy szerb nyelv ismeretére is. Vacsora után, bemutattuk a feladatunk megoldásait, majd csoport vezetői megbeszélés volt.

Harmadik nap délelőtt a nemzeti csoportban kellett prezentációt készítenünk Budapestről, és hazánkról, majd ezt elő is adtuk. Délután nemzetközi csoportokban kerestük arra a választ, mit fogunk majd 10 év múlva csinálni. Este Szerbia, Montenegró és Bosznia mutatkozott be.

A prezentációban mindenki kitért a fiatal munkanélküliek létszámára, és arra is, hogy mennyire könnyen, vagy egyáltalán hogyan lehet indítani vállalkozást a saját országában.

Negyedik nap nemzetközi csoportokban a különböző országok ételeit kellett bemutatnunk, illetve ezzel párhuzamosan a kenyér készítésének a menetét tanulhattuk meg.
Csoportunknak magyar és bolgár ételt kellett bemutatnia, én a „Pörkölt nokedlivel” prezentációban segédkeztem. A munkánkat nehezítette, hogy a saját ételt nem lehetett elmondani, másik nemzet tagjának kellett….

A délutáni programban a résztvevők a Kishegyesen található Pék múzeumot tekintették meg, és készítettek együtt kürtös kalácsot. Én a magyar estére készülve a konyhában mindenkinek lángost sütöttem.

A lángoson kívül készültünk hazai kolbásszal és paprikával, pálinkával, diannás cukorkával és túró rudival. A lángoshoz fokhagymás tejfölt és különböző lekvárjaimat kóstolhatták a részt vevők. Előkerült a galagonya lekvár, a hecsedli, és a levendulás töklekvár. Kóstolhattak még a birsalma sajtomból, és a levendula szörpömből is. Nagy sikere volt a magyar bemutatónak, elénekeltem a „Csitári hegyek alatt…” című dalt, majd a többi tagunk bemutatta Magyarországot, Budapestet, én Százhalombattát, ezután a magyar találmányok következtek, melyet activity formájában találtak ki….

Ötödik napon délelőtt a 8 fontos vállalkozói kompetenciával ismerkedtünk, majd 2 prezentációt kellett készíteni, és meg kellett határozni a vállalkozó fogalmát. Délután kézműves foglalkozások voltak.

Este Törökország, és Olaszország mutatkozott be.

A hatodik nap Újvidékre mentünk. Először a belvárost jártuk röviden körbe. Ezután az ifjú vállalkozókat segítő irodába mentünk. Információkat kaptunk a munkájukról, hogyan segítik a náluk jelentkező fiatalokat, milyen programon keresztül.

A következő 2 órában a fiatalok feladatokat kaptak, melyeken a városban kellett megoldaniuk, és filmet kellett készíteni a feladat tükrében.

Délután a várban voltunk, majd a tanyára vissza érve a filmek bemutatása következett.

A hetedik napon délelőtt a helyi vezetőkkel ismerkedhettünk meg, kérdezhettünk. Ezáltal betekintést nyerhettünk a helyi életbe, a vállalkozás indításának kérdésébe Szerbiában. A helyi sajátosságokról, lehetőségekről is jó volt megkérdezni őket, információt szerezni tőlük. Délután vállalkozási tervvel ismerkedhettünk meg, majd prezentációk készültek.

A nyolcadik napon a vállalkozás tervezése nemzetközi csoportokban készült prezentációval került bemutatásra, anyagilak és helyszínileg is el kellett a csoportoknak helyeznie a vállalkozását.
A programot Pre-Halloween party zárta.

A programokon a részt vevők nagyon aktívak és tanulni akaróak voltak. Játékos formában nagyon sok tudást szerezhettünk. Olyan élménnyel, és tudással lettem gazdagabb, amit máshol biztosan nem tudtam volna megszerezni.

A nemzetközi csoportokban történő munka közelebb hozta egymáshoz a különböző országok résztvevőit, és az is, aki korábban nem szerette valami miatt a magyarokat változtatott a véleményén. Számomra ez nagyon fontos volt, mert el nem tudtam volna képzelni korábban, hogy valaki azért nem áll szóba velem, mert magyar vagyok, de sikerült elérnem, hogy szomorúan búcsúzik a hazatérés napján Tőlünk….

A fiatalok Europian Youth Pass-t kaptak, mely segíti majd őket a fiatal vállalkozó válásukban.

Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget, és remélem a későbbiekben tudásommal hozzá tudok majd járulni az alapítvány munkájához, a Magyarországon történő szervezésbe is szívesen segítek.




Az élménybeszámolót írta: Baki Szilvia, magyar résztvevő

Azonnali RSS-értesítőre feliratkozás

Napi hírlevélre feliratkozás

Írja be e-mail címét:

Kulcsszavak

1% (3) 16 (1) 2015 (34) 2016 (17) 2017 (9) AKI (2) állítás (1) Almenland (1) Almo (1) AMA-Biosiegel (1) AMA-Gütesiegel (1) ásványvíz (1) Austria Gütezeichen (1) Ausztria (13) Bali Tibor (1) Baromfi Termék Tanács (1) Bartyik Tünde (1) Beck László (1) Bereczki Attila (1) beszámoló (10) BGF (1) Bial Tibor (1) bio (2) Bio Austria (1) blogbejegyzés (22) Bormarketing Műhely (1) BOS (1) CzechTrade (1) Csehország (3) csomagolás (1) Dánia (1) Dörnyei Otília (1) Dr. Becsky-Balku Orsolya (2) Dr. Dóczy Katalin (1) Dr. Fülöp Zsuzsanna (2) Dr. Kocsis Márton (1) Dr. Loncsár Krisztina (1) Éder Tamás (1) ÉFOSZ (1) élelmiszer (110) élelmiszeripar (2) Élelmiszerklub Alapítvány (50) Élelmiszerklub Délelőtt (26) előadás (61) Erasmus+ (37) értékesítés (15) EU (31) EU Fórum (6) EVS (1) felmérés (3) fenntarthatóság (5) fiatalok (23) fogyasztóvédelem (2) Földi Péter (1) Franciaország (2) Genuss Region (1) Genussland (1) GfK (2) GKI (1) Gutes vom Bauernhof (1) GVH (3) gyakornok (2) Gyaraky Zoltán (3) gyártmánylap (1) gyümölcs (2) hagyomány (1) hírek (4) hogyan (1) Hogyan készítsük (1) Horvátország (1) hungarikum (1) húsvét (1) I. műhely (3) II. műhely (7) III. műhely (6) innováció (2) Intersnack (1) IV. műhely (6) IX. műhely (4) jelölés (7) jog (3) jogszabályok (13) Juhász Anikó (1) K+F Konzervkutató (1) kampány (1) Kaposvári Egyetem (2) képzés (3) kérdőív (1) kereskedelem (11) kézműves (3) kiállítás (3) kistermelő (20) kommunikáció (3) Kovács Krisztina (7) Köcse Ildikó (1) közétkeztetés (1) Kujáni Katalin (1) kutatások (3) Lengyelország (4) Lukács László (1) magyar (18) Marcin Sowa (2) marha (1) márka (16) marketing (18) Medián (1) mezőgazdaság (6) MgSzH (1) Műhely (47) Nagy-Britannia (1) NÉBIH (8) NFH (3) nrc (1) olasz (1) Olaszország (5) OTP (1) OVUM (1) ökológia (1) önkéntes (1) őstermelő (3) pályázat (25) paradicsom (1) Pászti Balázs (7) pénzügy (3) piackutatás (1) Polereczki Zsolt (1) Portugália (3) regionalitás (11) rendezvény (11) rendezvényszervezés (1) Rigler Zsolt (1) Románia (4) rövid ellátási lánc (3) Sárközy Ildikó (8) Serfőző Lili (1) sertés (1) Solti Csilla (1) Spanyolország (4) Steirisches Vulkanland (1) SUS (1) Szabados Andrea (2) Szabó Gábor (1) Szegedyné Fricz Ágnes (9) Szente Viktória (1) Szerbia (6) Szlovákia (1) Szlovénia (2) Szöllősi Réka (1) találkozó (21) tanácsadás (1) tanulmányok (2) tápanyag (1) tápérték (2) Tej Terméktanács (1) Tesco (1) tojás (1) Tóth Ferenc (4) Törökország (4) tréning (11) útmutató (3) üzleti terv (1) V. műhely (8) vállalkozás (12) védjegy (12) versenyjog (1) versenyképesség (3) vezetés (5) VI. műhely (5) vidékfejlesztés (1) VII. műhely (3) VIII. műhely (4) Visegrádi (1) VM (10) zöldség (1)

Élelmiszerklub Blog Archívum