2016. november 8.

II. Beszámoló a vállalkozni tanító szerbiai ifjúsági találkozóról, 2016. október 19-27.


A jelentkezésem jóváhagyásával megkezdődött a készülődés, ami az angol felfrissítésében és az utazás szervezésében merült ki. Utóbbira gyors megoldás született, mivel csoportvezetőnk; Szilvia elvállalta, hogy hoz-visz minket. Az oda út hasznos volt, mivel előtte még sosem találkoztunk. Mind Szilvia, mind Marcell végzett kertész mérnökök, sőt Marcell már növény orvosi tanulmányait végzi, tehát a beszélgetés tárgyát a kertészet képezte. Külön élmény volt Marcell gyakorlati tapasztalatait hallgatni a gazdálkodásról. Egy szó mind száz, az ember csak akkor tanulhat ha magánál képzettebb, tapasztaltabb emberekkel veszi körül magát.

A program helyszíne a Vajdasági Kishegyesen volt. Rosszindulat nélkül írom, hogy a település elmaradott. A szállás, illetve a program a Kátai Tanya nevű helyen volt. Itt ismét gratulálnék a Kátai családnak a komplexum kialakításáért. Kiváló helyszín mind kisebb konferenciáknak és egyszerű kikapcsolódni vágyóknak is.

A program témája a vállalkozás beindítása volt, fiatalok részére. Ezzel együtt járt természetesen az alacsony átlag életkor is, ám rendkívül céltudatosak voltak a jóval ifjabbak is. A program természetesen ismerkedéssel indult, ám szerencsére nem töltöttünk több időt egymás nevének a gyakorlásával mint kellett volna. Az ismerkedés részeként kisebb csoportokban felvázoltuk a jövőbeni terveinket. Itt felhívnám a figyelmet arra, hogy milyen jól alakult a csoportmunkák során a feladatmegosztás, amit nagyszerű húzóemberek irányítottak. Az ötletelés során nem ragaszkodott mindenki saját vállalkozáshoz ám tervek és nagyobb életcélok mindenki fejében megfogalmazódtak.

Remélem ezek nem csak üres mondatok maradnak. Az első napokban bemutatásra került az adott országok gazdasági helyzetének bemutatása. Itt megjegyezném, hogy Magyarországnak igenis van miben javulnia, tekintve például a munkanélküliséget, átlag keresetet, adókat, GDP-t és még lehetne sorolni, de a Balkánon sokkal rosszabb a helyzet. Még ha ez nem is jelent semmit.

Kiemelném, hogy közgazdász hallgatókból volt a legtöbb. Véleményem szerint ez a fajta látásmód és szakmaiság nagyon hasznosan segítette a közös munkákat. A program abban csúcsosodott ki, hogy 4 csoportra osztva saját vállalkozást terveztünk. Itt ki kellett találni az adott vállalkozás profilját, helyszínét, működés módját, illetve mindenkinek valamilyen feladatkört kellett találni. Ezt természetesen be is kellett mutatni. Az én csoportom egy Pozsonyi bisztrón dolgozott. Még ha nagy valószínűséggel nem is lesz belőle semmi, az ötlet irigylésre méltó.

Mindenképpen szót ejtenék a foglalkozásokon kívüli légkörről is. Már a megérkezéstől fogva mindenki pozitívan állt a másikhoz. Rendkívül hasznos beszélgetések voltak a szabadidőnkben is. Kiemelnék egy programot, ez pedig az Újvidéki kirándulás volt. Itt megismerkedtünk egy helyi ifjúsági szervezet munkatársaival, akik felvázolták a munkájukat és beszéltek a hétköznapjaikról. Minden elismerésem az övék. Ezt egy Újvidéki városnézés követte. A város engem meggyőzött, fiatalos és lendületes.

Szeretném megköszönni az Élelmiszerklub Alapítványnak, hogy részt vehettem a programon, illetve minden résztvevőnek, hogy sikeres volt. Külön köszönet a főszervezőnek: Tatjana Jankovicnak!



Az élménybeszámolót írta: Győry András, magyar résztvevő

Azonnali RSS-értesítőre feliratkozás

Napi hírlevélre feliratkozás

Írja be e-mail címét:

Kulcsszavak

1% (3) 16 (1) 2015 (34) 2016 (17) 2017 (6) AKI (2) állítás (1) Almenland (1) Almo (1) AMA-Biosiegel (1) AMA-Gütesiegel (1) ásványvíz (1) Austria Gütezeichen (1) Ausztria (13) Bali Tibor (1) Baromfi Termék Tanács (1) Bartyik Tünde (1) Beck László (1) Bereczki Attila (1) beszámoló (10) BGF (1) Bial Tibor (1) bio (2) Bio Austria (1) blogbejegyzés (22) Bormarketing Műhely (1) BOS (1) CzechTrade (1) Csehország (3) csomagolás (1) Dánia (1) Dörnyei Otília (1) Dr. Becsky-Balku Orsolya (2) Dr. Dóczy Katalin (1) Dr. Fülöp Zsuzsanna (2) Dr. Kocsis Márton (1) Dr. Loncsár Krisztina (1) Éder Tamás (1) ÉFOSZ (1) élelmiszer (107) élelmiszeripar (2) Élelmiszerklub Alapítvány (47) Élelmiszerklub Délelőtt (26) előadás (61) Erasmus+ (34) értékesítés (15) EU (28) EU Fórum (6) EVS (1) felmérés (3) fenntarthatóság (4) fiatalok (20) fogyasztóvédelem (2) Földi Péter (1) Franciaország (2) Genuss Region (1) Genussland (1) GfK (2) GKI (1) Gutes vom Bauernhof (1) GVH (3) gyakornok (2) Gyaraky Zoltán (3) gyártmánylap (1) gyümölcs (2) hagyomány (1) hírek (4) hogyan (1) Hogyan készítsük (1) Horvátország (1) hungarikum (1) húsvét (1) I. műhely (3) II. műhely (7) III. műhely (6) innováció (2) Intersnack (1) IV. műhely (6) IX. műhely (4) jelölés (7) jog (3) jogszabályok (13) Juhász Anikó (1) K+F Konzervkutató (1) kampány (1) Kaposvári Egyetem (2) képzés (3) kérdőív (1) kereskedelem (11) kézműves (3) kiállítás (3) kistermelő (20) kommunikáció (3) Kovács Krisztina (7) Köcse Ildikó (1) közétkeztetés (1) Kujáni Katalin (1) kutatások (3) Lengyelország (4) Lukács László (1) magyar (18) Marcin Sowa (2) marha (1) márka (16) marketing (18) Medián (1) mezőgazdaság (6) MgSzH (1) Műhely (47) Nagy-Britannia (1) NÉBIH (8) NFH (3) nrc (1) olasz (1) Olaszország (4) OTP (1) OVUM (1) ökológia (1) önkéntes (1) őstermelő (3) pályázat (22) paradicsom (1) Pászti Balázs (7) pénzügy (3) piackutatás (1) Polereczki Zsolt (1) Portugália (3) regionalitás (11) rendezvény (11) rendezvényszervezés (1) Rigler Zsolt (1) Románia (3) rövid ellátási lánc (3) Sárközy Ildikó (8) Serfőző Lili (1) sertés (1) Solti Csilla (1) Spanyolország (4) Steirisches Vulkanland (1) SUS (1) Szabados Andrea (2) Szabó Gábor (1) Szegedyné Fricz Ágnes (9) Szente Viktória (1) Szerbia (6) Szlovákia (1) Szlovénia (2) Szöllősi Réka (1) találkozó (19) tanácsadás (1) tanulmányok (2) tápanyag (1) tápérték (2) Tej Terméktanács (1) Tesco (1) tojás (1) Tóth Ferenc (4) Törökország (3) tréning (10) útmutató (3) üzleti terv (1) V. műhely (8) vállalkozás (11) védjegy (12) versenyjog (1) versenyképesség (3) vezetés (5) VI. műhely (5) vidékfejlesztés (1) VII. műhely (3) VIII. műhely (4) Visegrádi (1) VM (10) zöldség (1)

Élelmiszerklub Blog Archívum