2016. november 21.

III. Beszámoló a vállalkozni tanító szerbiai ifjúsági találkozóról, 2016. október 19-27.


Youth exchange, Mali Iđoš

Először is köszönettel tartozom, hogy lehetőségem volt részt venni a youh exchange Szerbiába szervezett projektén. Amikor jelentkeztem nem igazán tudtam miről is szól ez az egész, de biztos voltam benne, hogy hátrányomra nem válhat, már, csak ha a látóköröm szélesítésére, vagy a kapcsolatépítésre gondolok. 

Szerencsére elvárásaim beigazolódtak. Rengeteg érdekességet tudhattam meg mind a jugoszláv utódállamok mai helyzetéről, ami számomra eddig kicsit perifériára szorult terület volt, mind pedig akár a Török vagy az Olasz kultúráról. Pozitív csalódás az a baráti fogadtatás, ahogy a projektben résztvevő fiatalok micsoda szeretettel, megértéssel, tisztelettel  fordulnak egymás felé.

A környezet a szállás és az egész napos foglakoztatás teljes mértékben elégedettséggel töltött el, és nagy örömömre szolgált hogy eljuthattam olyan helyekre, valamint megtapasztalhattam olyan dolgokat amelyek ezelőtt számomra ismeretlenek voltak. A rendelkezésre álló időt a program szervezői maximálisan kihasználták, mely néha már a fáradtság határait súrolták, ám figyelembe véve a közösen eltöltött idő rövidségét és a találkozó célját , a jó hangulat elérése érdekében ez elkerülhetetlen.

Sok készségem fejlődött melyeket remélhetőleg kamatoztatni tudok majd életem hátralévő részében, mint például a csapatmunkában dolgozni különböző nemzetiségű fiatalokkal, előadó készség a prezentációk folyamán, valamint a nyelvi és szociális képességeim.

Valamint motivációt is merítettem a programból, hogy igen is fontos tovább képeznem nyelvi tudásom, még ha a jövőmet jelenleg nem is külföldön képzelem hiszen az ismeretségek és a tapasztalat szerzés szempontjából meghatározó lehet egy-egy ilyen program.

Az egyedüli hiányérzetem talán az volt, hogy a program témáját illetően a többi ország résztvevője nem igazán kötődött semmilyen szállal a vállalkozni vágyáshoz, illetve a foglalkozásokon a feladatok sem mindig álltak ezzel szoros kapcsolatban. Persze tudatosult bennem, hogy ennek a megvalósítása majd, hogy nem lehetetlen lenne mind a különböző életkorú fiatalok, mind pedig a nyelvi akadályok felmerülése végett. Természetesen ezek a dolgok nem rettentettek el, hiszem a szünetek, illetve az esti beszélgetések alkalmával lehetőségem volt megismerni, és eszmecserét folytatni hasonló érdeklődésű körbe tartozó fiatalokat.

Összességében elégedetten, feltöltődve, rengeteg jó élménnyel gazdagodva érkeztem haza. Az élmény, hangulat, atmoszféra, amit magamban elraktározva hazahoztam hiszem, hogy egy életre szóló élményt jelentett, és bátran ajánlani fogom ismerőseimnek, barátaimnak, hogy amennyiben lehetőségük van mindenképp vegyenek részt hasonló kezdeményezésekben, hiszen akár önismereti szempontból, akár tapasztalatszerzés terén mindenképpen megéri.




Az élménybeszámolót írta az egyik magyar résztvevő. 

Azonnali RSS-értesítőre feliratkozás

Napi hírlevélre feliratkozás

Írja be e-mail címét:

Kulcsszavak

1% (3) 16 (1) 2015 (34) 2016 (17) 2017 (12) AKI (2) állítás (1) Almenland (1) Almo (1) AMA-Biosiegel (1) AMA-Gütesiegel (1) ásványvíz (1) Austria Gütezeichen (1) Ausztria (13) Bali Tibor (1) Baromfi Termék Tanács (1) Bartyik Tünde (1) Beck László (1) Bereczki Attila (1) beszámoló (23) BGF (1) Bial Tibor (1) bio (3) Bio Austria (1) blogbejegyzés (22) Bormarketing Műhely (1) BOS (1) CzechTrade (1) Csehország (3) csomagolás (1) Dánia (1) Dörnyei Otília (1) Dr. Becsky-Balku Orsolya (2) Dr. Dóczy Katalin (1) Dr. Fülöp Zsuzsanna (2) Dr. Kocsis Márton (1) Dr. Loncsár Krisztina (1) Éder Tamás (1) ÉFOSZ (1) élelmiszer (113) élelmiszeripar (2) Élelmiszerklub Alapítvány (66) Élelmiszerklub Délelőtt (26) előadás (61) Erasmus+ (53) értékesítés (15) EU (34) EU Fórum (6) EVS (1) felmérés (3) fenntarthatóság (5) fiatalok (26) fogyasztóvédelem (2) Földi Péter (1) Franciaország (2) gasztronómia (1) Genuss Region (1) Genussland (1) GfK (2) GKI (1) Gutes vom Bauernhof (1) GVH (3) gyakornok (2) Gyaraky Zoltán (3) gyártmánylap (1) gyümölcs (2) hagyomány (1) helyi (1) hírek (4) hogyan (1) Hogyan készítsük (1) Horvátország (1) hungarikum (1) húsvét (1) I. műhely (3) II. műhely (7) III. műhely (6) innováció (2) Intersnack (1) IV. műhely (6) IX. műhely (4) jelölés (7) jog (3) jogszabályok (13) Juhász Anikó (1) K+F Konzervkutató (1) kampány (1) Kaposvári Egyetem (2) képzés (3) kérdőív (1) kereskedelem (11) kézműves (3) kiállítás (3) kistermelő (20) kommunikáció (3) Kovács Krisztina (7) Köcse Ildikó (1) közétkeztetés (1) Kujáni Katalin (1) kutatások (3) Lengyelország (4) Lukács László (1) magyar (18) Marcin Sowa (2) marha (1) márka (16) marketing (18) Medián (1) mezőgazdaság (6) MgSzH (1) Műhely (47) Nagy-Britannia (1) NÉBIH (8) NFH (3) nrc (1) olasz (1) Olaszlország (1) Olaszország (9) OTP (1) OVUM (1) ökológia (1) önkéntes (1) őstermelő (3) pályázat (28) paradicsom (1) Pászti Balázs (7) pazarlás (1) pénzügy (3) piackutatás (1) Polereczki Zsolt (1) Portugália (4) regionalitás (11) rendezvény (11) rendezvényszervezés (1) Rigler Zsolt (1) Románia (4) rövid ellátási lánc (3) Sárközy Ildikó (8) Serfőző Lili (1) sertés (1) Solti Csilla (1) Spanyolország (9) Steirisches Vulkanland (1) SUS (1) Svédország (1) Szabados Andrea (2) Szabó Gábor (1) Szegedyné Fricz Ágnes (9) Szente Viktória (1) Szerbia (6) Szlovákia (4) Szlovénia (2) Szöllősi Réka (1) találkozó (36) tanácsadás (1) tanulmányok (2) tápanyag (1) tápérték (2) Tej Terméktanács (1) Tesco (1) tojás (1) Tóth Ferenc (4) Törökország (5) tréning (12) útmutató (3) üzleti terv (1) V. műhely (8) vállalkozás (13) védjegy (12) versenyjog (1) versenyképesség (3) vezetés (5) VI. műhely (5) vidékfejlesztés (1) VII. műhely (3) VIII. műhely (4) Visegrádi (1) VM (10) zöldség (1)

Élelmiszerklub Blog Archívum