2017. január 19.

Közös élménybeszámoló a mezőgazdasági ifjúsági találkozóról Portugáliában, 2016. november 7-13.


Beszámoló Erasmus+ programról
Tarouca, Portugália, 2016. november 7-13.

A magyar csapatot öten képviseltük: Erika, Kitti, Zita, Gábor és én. Mi, lányok a közösségi médián keresztül értesültünk a programról, Gábor pedig a következő személyes történetet osztotta meg velünk.

„Dániában töltött gyakorlatom alatt édesapám hívta fel a figyelmemet a lehetőségre, melynek keretein belül egy hetet Portugáliában tölthetek olyan emberek között, akik a fiatalok munkanélküliségével foglalkoznak a mezőgazdasági szektorra fókuszálva. Eleinte kételkedve vizsgáltam meg a hirdetést, mivel sajnos ilyen Erasmus+ programokról még soha nem hallottam korábban. Utólag elmondhatom, hogy életem egyik legjobb döntése volt, hogy jelentkeztem.

Az AGRYA szervezet egyik munkatársa továbbította édesapámnak az Élelmiszerklub Alapítvány által meghirdetett projektet, miszerint olyan fiatalokat keresnek, akik szeretnének eltölteni egy hetet Portugáliában, közük van az agrárszektorhoz és foglalkoztatja őket a munkanélküliség kérdése. Néhány e-mail írása és telefonbeszélgetés után, Sárközy Ildikó instrukcióit követve belevágtam a jelentkezésbe, majd szerencsés résztvevőként lefoglaltam a repülőjegyemet is Porto-ba. Hamar felvettük a kapcsolatot a magyar csapat tagjaival, kíváncsian vártuk a programokat és az eseményt, mivel többen közülünk még soha nem vettek részt ilyen projekten.”

A repülőjegyek és a közlekedési lehetőségek miatt egy nappal korábban indultunk el Portugáliába, így maradt egy fél napunk megtekinteni Porto városát. A belvárosi nevezetességek után a buszállomásra siettünk, ahol felszálltunk a Viseu-be tartó járatra, majd késő este érkeztünk Lamego városába. Az állomáson már várt ránk Ana Freitas és Bruno Cardoso, az Inovterra munkatársai és egyben a program szervezői, akik a hét további részében amolyan „szülői” szerepet töltöttek be számunkra, hiszen bármi kérdésünk adódott, Ők segítségünkre voltak. Szállásunk egy önkéntes tűzoltóállomáson volt. Mint kiderült, ez csak néhány nappal érkezésünk előtt dőlt el. Az A-terv szerint Lamegoban lettünk volna elszállásolva, azonban körülményesebb lett volna a mindennapi oda-vissza utazás Tarouca városába. Így legalább a reggeli kávézás és internet-hozzáférésünk helyben biztosítva volt. A hosszú utazás után kimerülten dőltünk ágyba a tűzoltó állomáson, majd másnap reggel kilenc óra körül találkoztunk a projekt vezetőivel.

Második napunkon Ana segített feltérképezni a központot. Hamar rátaláltunk törzshelyünkre, ahol kényelmesen fogyaszthattuk el a reggeli kávénkat. A város közepén található dombra is felmásztunk, ahol egy köríves kilátóból csodálhattuk a tájat. Megvizsgáltuk a helyi bolt kínálatát, hazaüzentünk családtagjainknak, majd kora délután üdvözöltük a következő csapatot, akik Litvániából érkeztek. A bemutatkozás után megosztottuk korábban szerzett tapasztalatainkat, majd az újonnan érkezettek elindultak a városka felfedezésére. Az este már négy csapat ült az asztal körül (olaszok, portugálok, lengyelek és mi), és együtt fogyasztottuk el a helyi hozzávalókból készült tőkehalas vacsoránkat, melyet a portugál csapat készített el számunkra. Késő este a horvát résztvevők is megérkeztek, így teljessé vált a programban résztvevők stábja, hat országból 30 fővel.

Az elkövetkező napokon napirendre kerültek a csapatonként leosztott feladatok a mezőgazdaság és a munkanélküliség problémáit körüljárva. Valamint minden nap meghatározott ország feladata volt a közös étkezések lebonyolítása, így a hét napjain különféle gasztronómiai tapasztalatokkal gazdagodhattunk. Voltak, akik forralt borral kínálták a jelenlévőket a hideg ellen, a lengyelek saját különleges vodkáikkal kápráztattak el minket, míg akadtak, akik hazai ínyencségekkel nyűgözték le a résztvevőket. Mi szombaton kerültünk sorra. Egyszerű, de nagyon finom paprikás krumplival, illetve lecsóval lephettünk meg mindenkit. Az otthonról hozott nassolnivalók, a tokaji borok és a hazánkat bemutató videók mind hozzájárultak ahhoz, hogy egy remek estével zárjuk a programot.

Napjaink persze nem csak az evéssel és ivással teltek, hiszen szervezőink sok programmal színesítették a hetet. Utazásaink során megismertük a közeli „Horto Monastico”-t, mely Sao Joao de Tarouca-ban található. Itt egy XII. századi kolostor romjai között különféle gyógy- és fűszernövényeket termesztenek, többek közt echinaceát, zsályát, fodormentát és sárga oregánót. A növények termesztését nem csak turistacsalogatóként hasznosítják, hanem a közösség számára egy olyan helyet is alkottak általa, ahol mindenki együtt dolgozhat, pihenhet és gyönyörködhet a természetben. A növények másik hasznosítása a termésükből és virágukból készített különlegességek, mint a bodzabogyós italok, az ánizsos ecet vagy a különféle illatú szappanok. A befektetett munka megtérül a közösség számára, hiszen az egykori gazos teraszokat ma már virágzó területek szépítik, és így évről-évre egyre több turista látogatja meg a környéket. Az ide látogatók számára a kolostor és a múzeum kapui is nyitva állnak.

Bruno szervezett számunkra egy borkóstolót is, melynek keretein belül megismerkedhettünk a Douro borvidék jellegzetes boraival, többek között a világhírű portóival, és a Quinta do Tedo borászat működésével. Itt lehetőségünk nyílt megkóstolni a portói likőrbort , mely sokunk tetszését elnyerte különleges, rendkívül édes ízvilágával. Ezen a vidéken készülnek azok a borok, melyeket bárhol a világon csak „portói”-nak neveznek. Évente több millió liter bort termelnek, melyeknek csak a legjava jut el Portoba, ahol palackozzák őket, és innen exportálják a világ minden tájára. A borászattól nem messze elterülő kis település, Pinhão volt túránk következő helyszíne, mely a környék legnagyobb kikötője és a mai napig őrzi a régies küllemét. Ide szállították el a különféle borokat hordószámra, hogy aztán a hajók  továbbvigyék őket a palackozóüzemekbe.

A közelben lévő Lamego városába is tettünk egy látogatást az egyik este. A település legmagasabb pontján megállva megcsodálhattuk a város jelképét, mely az ország egyik legjelentősebb barokk búcsújáró temploma. Szépsége már messziről ámulatba ejti az ide látogatókat, mivel a település fölé magasodva impozáns látványt nyújt a templom az épülethez vezető mintegy 652 lépcsőfokkal.

Portugáliai látogatásunk idejére esett a Szent Márton-napi ünnepség, mely hazánkhoz hasonlóan az újbor kóstolásának ünnepe. De itt érdekes módon nem libát, hanem sült gesztenyét fogyasztanak az ünnep alkalmából. Lehetőségünk nyílt a Tarouca-i ünnepélyen részt venni, ami hagyományosan kora este kezdődik. Ilyenkor a helyiek hangos dobpergés kíséretében végig vonulnak a városon, jelezvén az ünnep kezdetét, majd a templom előtt megállva köszöntőt mondanak az összegyűlt embereknek. Majd a fáklyaosztást követően utunkat tovább folytattuk, míg megérkeztünk a rendezvény fő helyszínére, ahol a felállított színpadok egyikén mulatságos áldást mondtak az új borra. Az áldás után megkezdődött az igazi vigasság; fiatalok és idősek együtt táncoltak az élő zenére.

A színes programok között különböző témakörökben tartottunk workshopokat. Mi az európai fiatalok munkanélküliségének helyzetéről tartottunk előadást, de sor került a mezőgazdaság, a biológiai sokféleség, a fenntarthatóság, a biogazdálkodás és agrárerdészet témakörére is. Valamint a munkanélküliség külső és belső okait, és megoldási lehetőségeit fejtegettük interaktív, szórakoztató, ugyanakkor sokszor elgondolkodtató feladatokkal és eredményekkel. Mindenki szabadon használhatta kreativitását, és érdekes volt látni Európa különböző országaiból érkező fiatalok különböző probléma-megközelítő módjait. Abban azonban mindannyian egyetértettünk, hogy a mezőgazdaság – ezen belül is az ökológiai gazdálkodás – kiemelkedő szerepet tölthet be, és kell, hogy betöltsön a jövőben a foglalkoztatásban, melyhez elengedhetetlen a szemléletformálás. Ilyen szemléletformáláson volt szerencsénk részt venni a Portugáliában eltöltött program során, mely még jobban kinyitotta mindannyiunk kicsi világát.

Az együtt töltött egy hét megerősítette az együttműködést a programon résztvevő fiatalok között. Ezt az összetartást mutattuk be a helyieknek egy általunk kitalált színdarabbal és egy flashmob produkció keretében, prezentálva az ERASMUS + programban rejlő lehetőségeket.

Felejthetetlen élményeket szereztünk, és  ezúton is szeretnénk megköszönni az Élelmiszerklub Alapítványnak, az Inovterrának, valamint az ERASMUS+ Program szervezőink, hogy lehetővé tették számunkra a #Agri(european)culture4all programon való részvételt.





Az élménybeszámolót írta: A Magyar Csapat - Erika, Kitti, Zita, Gábor és Veronika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Azonnali RSS-értesítőre feliratkozás

Napi hírlevélre feliratkozás

Írja be e-mail címét:

Kulcsszavak

1% (3) 16 (1) 2015 (34) 2016 (17) 2017 (9) AKI (2) állítás (1) Almenland (1) Almo (1) AMA-Biosiegel (1) AMA-Gütesiegel (1) ásványvíz (1) Austria Gütezeichen (1) Ausztria (13) Bali Tibor (1) Baromfi Termék Tanács (1) Bartyik Tünde (1) Beck László (1) Bereczki Attila (1) beszámoló (10) BGF (1) Bial Tibor (1) bio (2) Bio Austria (1) blogbejegyzés (22) Bormarketing Műhely (1) BOS (1) CzechTrade (1) Csehország (3) csomagolás (1) Dánia (1) Dörnyei Otília (1) Dr. Becsky-Balku Orsolya (2) Dr. Dóczy Katalin (1) Dr. Fülöp Zsuzsanna (2) Dr. Kocsis Márton (1) Dr. Loncsár Krisztina (1) Éder Tamás (1) ÉFOSZ (1) élelmiszer (110) élelmiszeripar (2) Élelmiszerklub Alapítvány (50) Élelmiszerklub Délelőtt (26) előadás (61) Erasmus+ (37) értékesítés (15) EU (31) EU Fórum (6) EVS (1) felmérés (3) fenntarthatóság (5) fiatalok (23) fogyasztóvédelem (2) Földi Péter (1) Franciaország (2) Genuss Region (1) Genussland (1) GfK (2) GKI (1) Gutes vom Bauernhof (1) GVH (3) gyakornok (2) Gyaraky Zoltán (3) gyártmánylap (1) gyümölcs (2) hagyomány (1) hírek (4) hogyan (1) Hogyan készítsük (1) Horvátország (1) hungarikum (1) húsvét (1) I. műhely (3) II. műhely (7) III. műhely (6) innováció (2) Intersnack (1) IV. műhely (6) IX. műhely (4) jelölés (7) jog (3) jogszabályok (13) Juhász Anikó (1) K+F Konzervkutató (1) kampány (1) Kaposvári Egyetem (2) képzés (3) kérdőív (1) kereskedelem (11) kézműves (3) kiállítás (3) kistermelő (20) kommunikáció (3) Kovács Krisztina (7) Köcse Ildikó (1) közétkeztetés (1) Kujáni Katalin (1) kutatások (3) Lengyelország (4) Lukács László (1) magyar (18) Marcin Sowa (2) marha (1) márka (16) marketing (18) Medián (1) mezőgazdaság (6) MgSzH (1) Műhely (47) Nagy-Britannia (1) NÉBIH (8) NFH (3) nrc (1) olasz (1) Olaszország (5) OTP (1) OVUM (1) ökológia (1) önkéntes (1) őstermelő (3) pályázat (25) paradicsom (1) Pászti Balázs (7) pénzügy (3) piackutatás (1) Polereczki Zsolt (1) Portugália (3) regionalitás (11) rendezvény (11) rendezvényszervezés (1) Rigler Zsolt (1) Románia (4) rövid ellátási lánc (3) Sárközy Ildikó (8) Serfőző Lili (1) sertés (1) Solti Csilla (1) Spanyolország (4) Steirisches Vulkanland (1) SUS (1) Szabados Andrea (2) Szabó Gábor (1) Szegedyné Fricz Ágnes (9) Szente Viktória (1) Szerbia (6) Szlovákia (1) Szlovénia (2) Szöllősi Réka (1) találkozó (21) tanácsadás (1) tanulmányok (2) tápanyag (1) tápérték (2) Tej Terméktanács (1) Tesco (1) tojás (1) Tóth Ferenc (4) Törökország (4) tréning (11) útmutató (3) üzleti terv (1) V. műhely (8) vállalkozás (12) védjegy (12) versenyjog (1) versenyképesség (3) vezetés (5) VI. műhely (5) vidékfejlesztés (1) VII. műhely (3) VIII. műhely (4) Visegrádi (1) VM (10) zöldség (1)

Élelmiszerklub Blog Archívum