2017. augusztus 22.

Beszámoló 2. - Fenntarthatóság ifjúsági találkozó Olaszországban, 2017. július 21-30.


A program során csoportvezető voltam, így több feladatot is vállaltam. A magyar csoport vezetése mellett a reggeli csoportok közül a „well being” csoportot vezettem, ahol meditációt masszázst szerveztünk a többi résztvevő számára. 

Ezen kívül a csoportvezetői megbeszéléseken is részt vettem, ahol megosztottuk az aznapi észrevételeinket és megbeszéltük a másnapi programokat. Illetve az egyik „reflection group” vezetője voltam, ahol kiscsoportokban beszéltük meg az aznap eseményeit.

A magyar csapat a migráció témában tartott előadást, illetve az „Intercultural evening” alatt a magyar híres embereket, jellegzetességeket és ételeket mutattuk be.

A program során túráztunk, tájékozódással kapcsolatos játékokat játszottunk, megtekintettünk egy szeméttelepet, újrahasznosító központot, emellett a szakmaiság sem maradt el.

A környezetszennyezéssel, újrahasznosítással, élelem pazarlással, projekt indítással kapcsolatos prezentációkon mind részt vettem, aktívan hozzájárultam a diskurzushoz.

A szabadidőmben ellátogattam egy MMape elnevezésű mézmúzeumba is, ahol bővíthettem az ismereteimet a méhek szerepéről.



Zsibrita Vera, magyar résztvevő

Beszámoló 1. - Fenntarthatóság ifjúsági találkozó Olaszországban, 2017. július 21-30.


Régóta érdekel a fenntarthatóság témaköre, ezért nagyon örülök, hogy részt vehettem ezen a programon. A szervezők szerintem kifejezetten jó munkát végeztek, a projekt izgalmas és interaktív volt. 

A résztvevők többségnek tanulmányai/munkája azonban nem kapcsolódott a fenntarthatóság témájához, ami megakadályozta, hogy mélyebben belemerüljünk a témába. Ettől függetlenül nagyon hasznosnak találtam a programot, és új információkhoz is jutottam a különböző workshopokon és feladatokon keresztül, méghozzá élvezetes, szórakoztató formában.

A hét a mi workshopunkkal kezdődött, aminek a migráció és annak a fenntarthatósággal kapcsolatos oldala volt a témája (úgy mint a globális felmelegedés okozta aszályok, amelyek miatt rengetegen kényszerülnek elhagyni az otthonukat, főleg Afrikában). Szerintem jól sikerült a workshop, ahogy az azt követő ország-bemutatónk is.

Nagyon érdekes volt az „intercultural night” keretében a többi ország hagyományairól hallani, megkóstolni az ételeiket, meghallgatni a zenjüket, valamint az országuk helyzetéről beszélgetni.

Kifejezetten érdekes volt a projekt témájához kapcsolódó kérdések összehasonlítása – megtudtam például, hogy míg Észak-Olaszországban (egész pontosan a minket vendégül látó Trentino megyében) a hulladék több mint 70%-át gyűjtik szelektíven és hasznosítják újra, addig Romániában csak kb. 5%-át. Így egyfajta fejlődési perspektívát mutathattak egymásnak az országok.

Mindegyik ország workshop-témája nagyon érdekes volt: élelmiszerpazarlás, fenntartható divat, újrahasznosítás, valamint a környezetszennyezés különböző formái. Mindehhez kapcsolódva látogattunk el a helyi szeméttelepre, ahol a szelektív lakossági hulladékgyűjtés példaértékűen működő rendszerébe láthattunk bele. A környezetszennyezéssel kapcsolatos workshop például a szabadban kapott helyet, egy kiadós hegyi túrát követően.

Másnap pedig egy éjszakai túra alkalmával volt alkalmunk többet beszélgetni a fényszennyezésről és arról, hogy a beépítetlen, ember által érintetlen területek hiánya hogyan hat a helyi élővilágra, főleg a medvékre. Az étkezések alkalmával pedig a szervezők mindig figyeltek arra, hogy minél kevesebb műanyag hulladék és elpazarolt élelmiszer keletkezzen.

A program elnevezéséhez illően sok szó esett arról, hogy a globális túlfogyasztás megállításában nagy szerepe van a helyi termékek előnyben részesítésnek, hiszen így elkerülhető a szállítás és az azzal járó óriási környezetszennyezés.

Összességében nagyon hasznos és jól szervezett program volt, sok továbbadható tudással és ötlettel (pl. az ökológiai lábnyomunk kiszámolása egy honlap segítségével, bevásárlótáska varrása egy régi pólóból stb.), amik segítségével talán a téma iránt kevésbé elkötelezettek érdeklődését is fel lehetne kelteni.

Csalló Júlia, magyar résztvevő

Azonnali RSS-értesítőre feliratkozás

Napi hírlevélre feliratkozás

Írja be e-mail címét:

Kulcsszavak

1% (3) 16 (1) 2015 (34) 2016 (17) 2017 (12) AKI (2) állítás (1) Almenland (1) Almo (1) AMA-Biosiegel (1) AMA-Gütesiegel (1) ásványvíz (1) Austria Gütezeichen (1) Ausztria (13) Bali Tibor (1) Baromfi Termék Tanács (1) Bartyik Tünde (1) Beck László (1) Bereczki Attila (1) beszámoló (23) BGF (1) Bial Tibor (1) bio (3) Bio Austria (1) blogbejegyzés (22) Bormarketing Műhely (1) BOS (1) CzechTrade (1) Csehország (3) csomagolás (1) Dánia (1) Dörnyei Otília (1) Dr. Becsky-Balku Orsolya (2) Dr. Dóczy Katalin (1) Dr. Fülöp Zsuzsanna (2) Dr. Kocsis Márton (1) Dr. Loncsár Krisztina (1) Éder Tamás (1) ÉFOSZ (1) élelmiszer (113) élelmiszeripar (2) Élelmiszerklub Alapítvány (66) Élelmiszerklub Délelőtt (26) előadás (61) Erasmus+ (53) értékesítés (15) EU (34) EU Fórum (6) EVS (1) felmérés (3) fenntarthatóság (5) fiatalok (26) fogyasztóvédelem (2) Földi Péter (1) Franciaország (2) gasztronómia (1) Genuss Region (1) Genussland (1) GfK (2) GKI (1) Gutes vom Bauernhof (1) GVH (3) gyakornok (2) Gyaraky Zoltán (3) gyártmánylap (1) gyümölcs (2) hagyomány (1) helyi (1) hírek (4) hogyan (1) Hogyan készítsük (1) Horvátország (1) hungarikum (1) húsvét (1) I. műhely (3) II. műhely (7) III. műhely (6) innováció (2) Intersnack (1) IV. műhely (6) IX. műhely (4) jelölés (7) jog (3) jogszabályok (13) Juhász Anikó (1) K+F Konzervkutató (1) kampány (1) Kaposvári Egyetem (2) képzés (3) kérdőív (1) kereskedelem (11) kézműves (3) kiállítás (3) kistermelő (20) kommunikáció (3) Kovács Krisztina (7) Köcse Ildikó (1) közétkeztetés (1) Kujáni Katalin (1) kutatások (3) Lengyelország (4) Lukács László (1) magyar (18) Marcin Sowa (2) marha (1) márka (16) marketing (18) Medián (1) mezőgazdaság (6) MgSzH (1) Műhely (47) Nagy-Britannia (1) NÉBIH (8) NFH (3) nrc (1) olasz (1) Olaszlország (1) Olaszország (9) OTP (1) OVUM (1) ökológia (1) önkéntes (1) őstermelő (3) pályázat (28) paradicsom (1) Pászti Balázs (7) pazarlás (1) pénzügy (3) piackutatás (1) Polereczki Zsolt (1) Portugália (4) regionalitás (11) rendezvény (11) rendezvényszervezés (1) Rigler Zsolt (1) Románia (4) rövid ellátási lánc (3) Sárközy Ildikó (8) Serfőző Lili (1) sertés (1) Solti Csilla (1) Spanyolország (9) Steirisches Vulkanland (1) SUS (1) Svédország (1) Szabados Andrea (2) Szabó Gábor (1) Szegedyné Fricz Ágnes (9) Szente Viktória (1) Szerbia (6) Szlovákia (4) Szlovénia (2) Szöllősi Réka (1) találkozó (36) tanácsadás (1) tanulmányok (2) tápanyag (1) tápérték (2) Tej Terméktanács (1) Tesco (1) tojás (1) Tóth Ferenc (4) Törökország (5) tréning (12) útmutató (3) üzleti terv (1) V. műhely (8) vállalkozás (13) védjegy (12) versenyjog (1) versenyképesség (3) vezetés (5) VI. műhely (5) vidékfejlesztés (1) VII. műhely (3) VIII. műhely (4) Visegrádi (1) VM (10) zöldség (1)

Élelmiszerklub Blog Archívum