2017. október 10.

Beszámoló I. - Kulináris diplomácia - ifjúsági találkozó Szlovákiában, 2017. szeptember 3-11.


Első ízben köszönetet szeretnék mondani az Élelmiszerklub Alapítvány és a szlovákiai Gastronomy Society szervezőinek, hogy részt vehettem a programban.

Csapattársammal, Péceli Gyöngyvérrel együtt lelkesen vetettük bele magunkat a találkozóra előzetesen elkészítendő feladatok megoldásába. Ennek során kutatást végeztünk a magyar gasztronómia történetéről, kiemelkedő személyiségeiről, a régióra jellemző hagyományos ételekről, a fiatalok jelenlegi táplálkozási szokásairól és a gasztronómia szerepéről a diplomáciában. Számomra ebben nagy segítséget nyújtottak Spiller Krisztina diplomata, Gál Helga bor és gasztronómiai tanácsadó, Szénási Lajos kassai attasé és a Külgazdasági és Külügyminisztérium Protokoll Osztályának munkatársai. Külön köszönöm Buday Péter séf úrnak a lelkiismeretes segítségnyújtást!
A találkozón többféle módon közelítettük meg a fő témát, vagyis azt, hogy különböző kultúrájú embereket miként lehet közelebb hozni egymáshoz a konyhaművészet segítségével.

A program „jégtörő” játékokkal, egymással való ismerkedéssel kezdődött, majd minden további programra „energizáló” táncokkal, énekekkel, vicces közös feladatokkal hangolódtunk. Ez nagyban növelte a csapatösszetartást és nagyon éveztem őket! Hétfőtől csütörtökig workshopokon vettünk részt. Kihívást és fejlődésre való alkalmat jelentett, hogy főként öt-tíz fős nemzetközi csapatokat alkottunk és egy-egy kérdést kreatívan, kooperálva kellett megoldanunk: a gondolatainkat közölhettük poszter formájában, egy rögtönzött színdarabban, énekkel, esetleg élő szoborként is. Gyöngyvérrel is dolgoztunk közösen, amikor a hazai gasztronómia bemutatásán volt a sor.

A közös munka legszebb része a magyar est megszervezése volt. Ezek a „nemzetközi vacsorák” voltak a program másik nagy fele. Minden este más-más nemzetek sütöttek-főztek együtt annak érdekében, hogy a többiek belekóstolhassanak országuk kultúrájába. Az ételek és italok megkóstolása mellett az országokat bemutató kisfilmek, népviseletek, táncok, zenék felvonultatása tette teljessé az élményt. Csapatunk lángossal, paprikás krumplival, kézműves csokoládéval, négy borvidék boraival, valamint országimázs videó vetítésével és népdal énekléssel mutatta be a hazát.

A reggelit, ebédet és vacsorát három különböző étteremben fogyasztottuk. A közös étkezések számomra nagyon jó alkalmak voltak, hogy megismerkedjek másokkal. Az ételek finomak voltak, a választék is bőséges volt. Jómagam igyekeztem mindig a helyi jellegzetességeket megkóstolni.

Péntektől vasárnapig a „Jó Ízek Fesztiválján” is részt vettünk. Eperjes gyönyörű főutcáján lehetőségünk volt belemerülni a gasztronómia forgatagába: élő főzési bemutatót tartottak az egzotikusabb csapatok, „édes estet” tartottunk rengeteg süteménnyel, este pedig kötetlen program, mulatás következett.

Szombaton ellátogattunk Kassára, ahol a dóm tornyából letekintve magunkba szívtuk a város hangulatát, majd ellátogattam Márai Sándor szobrához is.

Hálás vagyok, hogy a cserén megismerhettem mások világszemléletét, céljait, barátokra leltem és megtudhattam, mennyire szorosan és sokféleképpen kapcsolódik az gasztronómia az emberek identitásához és a kapcsolatteremtéshez. Úgy gondolom, önmagam megismerésében is előre léptem és új célokat is tudtam kitűzni ezen hét ihletésére. Köszönöm.



Bolla Dávid, magyar résztvevő

Azonnali RSS-értesítőre feliratkozás

Napi hírlevélre feliratkozás

Írja be e-mail címét:

Kulcsszavak

1% (3) 16 (1) 2015 (34) 2016 (17) 2017 (12) AKI (2) állítás (1) Almenland (1) Almo (1) AMA-Biosiegel (1) AMA-Gütesiegel (1) ásványvíz (1) Austria Gütezeichen (1) Ausztria (13) Bali Tibor (1) Baromfi Termék Tanács (1) Bartyik Tünde (1) Beck László (1) Bereczki Attila (1) beszámoló (23) BGF (1) Bial Tibor (1) bio (3) Bio Austria (1) blogbejegyzés (22) Bormarketing Műhely (1) BOS (1) CzechTrade (1) Csehország (3) csomagolás (1) Dánia (1) Dörnyei Otília (1) Dr. Becsky-Balku Orsolya (2) Dr. Dóczy Katalin (1) Dr. Fülöp Zsuzsanna (2) Dr. Kocsis Márton (1) Dr. Loncsár Krisztina (1) Éder Tamás (1) ÉFOSZ (1) élelmiszer (113) élelmiszeripar (2) Élelmiszerklub Alapítvány (66) Élelmiszerklub Délelőtt (26) előadás (61) Erasmus+ (53) értékesítés (15) EU (34) EU Fórum (6) EVS (1) felmérés (3) fenntarthatóság (5) fiatalok (26) fogyasztóvédelem (2) Földi Péter (1) Franciaország (2) gasztronómia (1) Genuss Region (1) Genussland (1) GfK (2) GKI (1) Gutes vom Bauernhof (1) GVH (3) gyakornok (2) Gyaraky Zoltán (3) gyártmánylap (1) gyümölcs (2) hagyomány (1) helyi (1) hírek (4) hogyan (1) Hogyan készítsük (1) Horvátország (1) hungarikum (1) húsvét (1) I. műhely (3) II. műhely (7) III. műhely (6) innováció (2) Intersnack (1) IV. műhely (6) IX. műhely (4) jelölés (7) jog (3) jogszabályok (13) Juhász Anikó (1) K+F Konzervkutató (1) kampány (1) Kaposvári Egyetem (2) képzés (3) kérdőív (1) kereskedelem (11) kézműves (3) kiállítás (3) kistermelő (20) kommunikáció (3) Kovács Krisztina (7) Köcse Ildikó (1) közétkeztetés (1) Kujáni Katalin (1) kutatások (3) Lengyelország (4) Lukács László (1) magyar (18) Marcin Sowa (2) marha (1) márka (16) marketing (18) Medián (1) mezőgazdaság (6) MgSzH (1) Műhely (47) Nagy-Britannia (1) NÉBIH (8) NFH (3) nrc (1) olasz (1) Olaszlország (1) Olaszország (9) OTP (1) OVUM (1) ökológia (1) önkéntes (1) őstermelő (3) pályázat (28) paradicsom (1) Pászti Balázs (7) pazarlás (1) pénzügy (3) piackutatás (1) Polereczki Zsolt (1) Portugália (4) regionalitás (11) rendezvény (11) rendezvényszervezés (1) Rigler Zsolt (1) Románia (4) rövid ellátási lánc (3) Sárközy Ildikó (8) Serfőző Lili (1) sertés (1) Solti Csilla (1) Spanyolország (9) Steirisches Vulkanland (1) SUS (1) Svédország (1) Szabados Andrea (2) Szabó Gábor (1) Szegedyné Fricz Ágnes (9) Szente Viktória (1) Szerbia (6) Szlovákia (4) Szlovénia (2) Szöllősi Réka (1) találkozó (36) tanácsadás (1) tanulmányok (2) tápanyag (1) tápérték (2) Tej Terméktanács (1) Tesco (1) tojás (1) Tóth Ferenc (4) Törökország (5) tréning (12) útmutató (3) üzleti terv (1) V. műhely (8) vállalkozás (13) védjegy (12) versenyjog (1) versenyképesség (3) vezetés (5) VI. műhely (5) vidékfejlesztés (1) VII. műhely (3) VIII. műhely (4) Visegrádi (1) VM (10) zöldség (1)

Élelmiszerklub Blog Archívum