2017. október 11.

Beszámoló II. - Kulináris diplomácia - ifjúsági találkozó Szlovákiában, 2017. szeptember 3-11.


Az Élelmiszerklub oldalán megjelent hirdetés alapján találtam rá erre a lehetőségre és úgy gondoltam, ez nagy kihívást jelentene számomra. Amivel gazdagodtam, azt szavakban leírni is kevés, de megpróbálom röviden összefoglalni. 

Közel két héttel a program kezdése előtt kezdtünk el készülődni. Anyaggyűjtés, ötletelés, tervezés, mit hogyan fogunk prezentálni és hogyan készüljünk fel a megadott programpontok alapján.
Csapattársammal először a vasútállomáson, Budapesten találkoztunk, így ketten indultunk a Kulináris diplomácia - ifjúsági találkozóra Szlovákiába, Eperjes településre.

A program kezdése előtt egy nappal érkeztünk meg, még nem sokan voltak ott, csak az Egyiptomi csapatból voltak ott páran. A többi ország képviselői következő napokban érkeztek, ahogy sikerült utazásukat szervezni. Nem volt egyszerű dolguk a szervezőknek: 10 ország (Portugália, Katalónia, Olaszország, Egyiptom, Tunézia, Lettország, Litvánia, Bulgária, Szlovákia, Magyarország) képviselőit, összesen 56 embert vendégül látni, de nagyon ügyesen megvalósították az elképzelésüket. Számomra már ez is példaértékű.

A program egy hetes volt hétfőtől csütörtökig, intenzív csapatmunkában dolgoztunk és prezentáltunk folyamatosan mindig más ország résztvevőivel. Szünetek után a bemelegítőt mindig más ország tartotta, de nagyon sokszor táncoltunk, énekeltünk és szerepjátékokat is játszottunk.

Esténként elmentünk egy étterembe ahol minden nemzet elkészíthette a saját konyhájának megfelelő alkotásait, amivel bemutatkoztunk. Első nap a lettek és a litvánok majd az olaszok, portugálok és spanyolok következtek. Mi harmadnapon a bolgárokkal együtt kaptunk lehetőséget a bemutatkozásra.

Készítettünk paprikás krumplit (igazi magyar pirospaprikából) és lángost. Desszertként vittem még itthon készített egyedi tervezésű kézműves bonbonjaimból egy válogatást. Volt magyar borból 4 féle (Tokaji volta a legkedveltebb – ki gondolta volna) és a házi pálinkát csapattársam Dávid készítette még szüleivel.  Az ország rövid bemutatása után az étel mellé egy kis hangulatot is adtunk: Dávid furulyázott és magyar népdalt énekeltünk hozzá. Mindenkinek nagyon tetszett produkciónk.

Csütörtök délutántól szombatig tartott egy társrendezvény, amin mi is szerepet kaptunk.
Így a JÓ ÍZEK Fesztiválján volt a gasztrodiplomáciai gyakorlatunk. Volt ország, aki élő főzőshow-t vezetett, édességosztással egybekötött utcabált szerveztünk, és a legjobb kávézó (ami étteremmé nőtte ki magát, amíg ott voltunk) pincérnője komoly énekkoncerttel támogatott minket. Ezt megkoronázva latin esttel zártuk a program ránk eső részét.

Szombaton ellátogattunk csoportosan a közeli Kassára ahol mindenki szabadon fedezhette fel ezt a nagy múltú csodás várost. Este folytattuk íz utazásunkat ahol Egyiptom és Tunézia mutatkozott be.

Vasárnap már éreztük, hogy nemsokára közeledik a búcsú pillanata, de még előtte záró foglalkozásokat és összegzéseket tartottunk. Délután már az első résztvevő hazaindult, de este még a vendéglátó ország mutatkozott be és főzött nekünk búcsúvacsorát.  Mi hétfőn reggel több ország résztvevőivel együtt indultunk vissza Budapestre, és itthon váltunk el egymástól, remélve hogy nemsokára újra találkozunk.

A program alcíme az volt, hogy - BREAKING BREAD TO WIN HEARTS AND PEACE – ami teljesen megvalósult.  A nemzetek között is ennyi szeretetet és békét kívánok mindenkinek és akkor már egy olyan világban élnénk, amire mindenki büszke lehet!

Köszönjük a lehetőséget! : ))



Péceli Gyöngyvér, magyar résztvevő

Azonnali RSS-értesítőre feliratkozás

Napi hírlevélre feliratkozás

Írja be e-mail címét:

Kulcsszavak

1% (3) 16 (1) 2015 (34) 2016 (17) 2017 (12) AKI (2) állítás (1) Almenland (1) Almo (1) AMA-Biosiegel (1) AMA-Gütesiegel (1) ásványvíz (1) Austria Gütezeichen (1) Ausztria (13) Bali Tibor (1) Baromfi Termék Tanács (1) Bartyik Tünde (1) Beck László (1) Bereczki Attila (1) beszámoló (23) BGF (1) Bial Tibor (1) bio (3) Bio Austria (1) blogbejegyzés (22) Bormarketing Műhely (1) BOS (1) CzechTrade (1) Csehország (3) csomagolás (1) Dánia (1) Dörnyei Otília (1) Dr. Becsky-Balku Orsolya (2) Dr. Dóczy Katalin (1) Dr. Fülöp Zsuzsanna (2) Dr. Kocsis Márton (1) Dr. Loncsár Krisztina (1) Éder Tamás (1) ÉFOSZ (1) élelmiszer (113) élelmiszeripar (2) Élelmiszerklub Alapítvány (66) Élelmiszerklub Délelőtt (26) előadás (61) Erasmus+ (53) értékesítés (15) EU (34) EU Fórum (6) EVS (1) felmérés (3) fenntarthatóság (5) fiatalok (26) fogyasztóvédelem (2) Földi Péter (1) Franciaország (2) gasztronómia (1) Genuss Region (1) Genussland (1) GfK (2) GKI (1) Gutes vom Bauernhof (1) GVH (3) gyakornok (2) Gyaraky Zoltán (3) gyártmánylap (1) gyümölcs (2) hagyomány (1) helyi (1) hírek (4) hogyan (1) Hogyan készítsük (1) Horvátország (1) hungarikum (1) húsvét (1) I. műhely (3) II. műhely (7) III. műhely (6) innováció (2) Intersnack (1) IV. műhely (6) IX. műhely (4) jelölés (7) jog (3) jogszabályok (13) Juhász Anikó (1) K+F Konzervkutató (1) kampány (1) Kaposvári Egyetem (2) képzés (3) kérdőív (1) kereskedelem (11) kézműves (3) kiállítás (3) kistermelő (20) kommunikáció (3) Kovács Krisztina (7) Köcse Ildikó (1) közétkeztetés (1) Kujáni Katalin (1) kutatások (3) Lengyelország (4) Lukács László (1) magyar (18) Marcin Sowa (2) marha (1) márka (16) marketing (18) Medián (1) mezőgazdaság (6) MgSzH (1) Műhely (47) Nagy-Britannia (1) NÉBIH (8) NFH (3) nrc (1) olasz (1) Olaszlország (1) Olaszország (9) OTP (1) OVUM (1) ökológia (1) önkéntes (1) őstermelő (3) pályázat (28) paradicsom (1) Pászti Balázs (7) pazarlás (1) pénzügy (3) piackutatás (1) Polereczki Zsolt (1) Portugália (4) regionalitás (11) rendezvény (11) rendezvényszervezés (1) Rigler Zsolt (1) Románia (4) rövid ellátási lánc (3) Sárközy Ildikó (8) Serfőző Lili (1) sertés (1) Solti Csilla (1) Spanyolország (9) Steirisches Vulkanland (1) SUS (1) Svédország (1) Szabados Andrea (2) Szabó Gábor (1) Szegedyné Fricz Ágnes (9) Szente Viktória (1) Szerbia (6) Szlovákia (4) Szlovénia (2) Szöllősi Réka (1) találkozó (36) tanácsadás (1) tanulmányok (2) tápanyag (1) tápérték (2) Tej Terméktanács (1) Tesco (1) tojás (1) Tóth Ferenc (4) Törökország (5) tréning (12) útmutató (3) üzleti terv (1) V. műhely (8) vállalkozás (13) védjegy (12) versenyjog (1) versenyképesség (3) vezetés (5) VI. műhely (5) vidékfejlesztés (1) VII. műhely (3) VIII. műhely (4) Visegrádi (1) VM (10) zöldség (1)

Élelmiszerklub Blog Archívum