Az Élelmiszerklub Alapítvány új szakmai honlapjának, a Sajtkészítők.hu célja, hogy segítsünk: még több kistermelő készítsen sajtokat, a kézműves sajtok választéka bővüljön és minősége javuljon, és a sajtok el is jussanak a fogyasztókhoz - rendszeres jövedelmet biztosítva a kistermelőknek.
Az új honlapon már olvasható az Erasmus+ IFCHEESE program keretében megvalósult görögországi tréningről a beszámoló. Egy részlet belőle:
"Görögországban az ottani látogatásunk során nagyon sok sajtboltot találtunk, amelyek kínálata 99 %-ban hazai tejtermék volt. Nagy arányú a kecske- és juhtermék, akár savanyított, akár sajt formájában.
Étkezési kultúrájukban kiemelt helyet foglalnak el a sajtkészítmények. Döntően a hazai sajtokat fogyasztják. Az éghajlati viszonyok miatt a penészes, fehér penészes sajtok, illetve a Brevi-baktériummal érlelt sajtok hiányoznak a kínálatból."
Folytatás itt
Ugyancsak megtekinthető az új honlapon a görög tréningen megtanultak: a Feta sajt készítésének technológiája. Amit szövegben - képeken - és rövid videófilmeken mutatunk be. Egy részlet belőle:
"Juhtejből készítik.
1. Pasztőrözés (67,8 C fokon, 20 percig).
2. Az oltási hőmérsékletre visszahűtött tejhez kalcium-kloridot és thermofil-kultúrát adtak.
3. A 40 perc alvadási idő után az alvadékot késsel hosszanti és keresztirányban felvágták."
Hamarosan közzétesszük egy görög gyúrt sajt készítésének a technológiáját is.
Amit szövegben - képeken - és rövid videófilmeken mutatunk be. Egy részlet belőle:
"Elkészítése nagyon hasonlatos a Kaskaval sajtéhoz.
Juhtejből készítik.
1. A tejet nem pasztőrözik, nyers tejből készítik.
2. Beoltják tejoltóval (por, feloldják, márka fotózva), majd 40 percig pihen.
3. Az alvadék felvágása, kavarása, ülepítése."
Folytatás néhány nap múlva...
Ha szeretne gyorsan értesülni az új honlapra felkerülő új bejegyzésekről, a Sajtkészítők.hu honlapon érdemes feliratkozni az email hírlevélre és/vagy RSS értesítésekre.
Élelmiszerklub Alapítvány
Email: sarkozy@elelmiszerklub.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése