4 országból (Bulgária, Észtország, Törökország, Magyarország) 40 fiatal tanácskozott az Erasmus + projekt keretén belül élelmiszeripar és mezőgazdasági témában.
Halhattunk előadásokat az egyetem professzoraitól. Érintettük az állattenyésztés, a növénytermesztés és az élelmiszeripar témáit is. Megismertük az Adana mezőgazdaságára vonatkozó jellegzetességeket.
Meglátogattuk Adana közigazgatási szerveit. Vezető beosztású tisztségviselők tartottak előadást. Bemutatták a nemzeti mezőgazdasági hivatal működését.
Az alap mezőgazdasági ismeretek és a törökországi jellegzetességek mellett lehetőségünk nyílt a többi résztvevő ország mezőgazdasági sajátosságait is elsajátítani. A nemzetek saját esten mutatkozhattak be. Köztük bemutattuk Magyarország legfontosabb mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeit.
Az ifjúsági találkozó nagyon gyakorlatiasnak bizonyult. Számos projektben vettünk részt. Itt a különböző nemzetek alkottak egy csoportot. A projektek során a nemzetközi kapcsolatok erősödtek és az angol nyelv használatát is gyakoroltuk. Saját minikertet készítettünk és fát is ültettünk.
Ellátogattunk egy szarvasmarha telepre és egy kutató intézetbe. Ahol a gyakorlatban is láttuk, hogyan működik az állattenyésztés.
A török fogadószervezet nagyon jó házigazda volt. Jó volt a szállásunk és megkóstoltuk a török gasztronómia legfontosabb fogásait.
Összességében az ifjúsági találkozó során számos kulturális, mezőgazdasági ismeretet szereztünk. Angol nyelvből megtanultuk a mezőgazdasági szakszavakat, valamint a nyelvet gyakorlatban is használtuk.
Köszönöm az Élelmiszerklub Alapítványnak hogy lehetőséget nyújtott rá, hogy részt vegyek a találkozón.
Írta: Garzó Galatea, magyar résztvevő