Az Élelmiszerklub Közhasznú Alapítvány céljai:
* hozzájárulni a magyarországi élelmiszer-gazdaság fenntarthatóságához és versenyképességének növekedéséhez,
* segíteni, hogy a magyar fogyasztók az itthon előállított élelmiszertermékek gazdag választékát találják az üzletekben,
* az élelmiszer-előállítók termékeiket sokszínű élelmiszer-kereskedelmi csatornákon keresztül tudják értékesíteni,
* az élelmiszer-gyártók hazai alapanyagokból állítsák elő termékeiket,
* az agrártermelők a feldolgozók, kereskedők, vendéglátósok és a fogyasztók igényeinek magas szinten tudjanak megfelelni.
* A célok közé tartozik támogatni a tudatos vásárlók számának gyarapodását, a vidék értékeinek megőrzését, gazdaságának fenntartható fejlődését, népességmegtartó erejének emelését, a vidéken élők életszínvonalának növekedését.
Élelmiszerklub Közhasznú Alapítvány a céljai elérése érdekében az alábbi tevékenységeket végzi:
1. A célokhoz kapcsolódó európai és a magyar kutatási anyagok összegyűjtése, feldolgozása, elemzése, az eredmények közzététele. Kutatások megvalósítása új megoldási lehetőségek feltárása érdekében.
2. A célokhoz kapcsolódó európai és magyarországi sikeres megoldások, gyakorlatok felkutatása, összegyűjtése, elemzése és közzététele.
3. Fórumok, találkozók, klubok, események szervezése, kiadványok megjelentetése és közzététele a célokhoz kapcsolódó megoldási lehetőségek keresése, feltárása, megismertetése és elterjesztése érdekében.
4. Szemléletformálás és az összegyűjtött tudás és tapasztalat átadása érdekében előadások, szemináriumok, tanfolyamok, konferenciák, műhelymunkák tartása országosan hagyományos módon és az interneten keresztül.
5. Az élelmiszer-termelési, -előállítási, -forgalmazási és -fogyasztási hagyományok felkutatása, közzététele és ápolása.
6. Együttműködés, tapasztalatcsere, közös programok szervezése, közös kutatások megvalósítása, közös kiadványok összeállítása és terjesztése, közös kommunikáció magyar és európai civil szervezetekkel az alapítvány célkitűzéseinek megvalósítása érdekében.
Az Alapítvány céljai megvalósítása során az életminőség növelése, a fogyasztók érdekeinek védelme, az értékek megőrzése, a kulturális örökség megtartása, a természet és a környezet megóvása figyelembe vételével és érdekében működik.
Az Élelmiszerklub Közhasznú Alapítvány alapító okirata