2017. augusztus 29.

Beszámoló 4. - Fenntarthatóság ifjúsági találkozó Olaszországban, 2017. július 21-30.


2017. július 21. - július 30-ig lehetőségem volt részt venni az Élelmiszerklub Alapítvány által hirdetett Fenntarthatóság a környezetünkben témával foglalkozó Ifjúsági Találkozón. Az utazásunk 21-e reggelén indult, de az előkészületek miatt számomra ez nem csak egy 9 napos kaland volt. 

Az egész azon a napon kezdődött, amikor megkaptuk a magyar csoport többi részvevőivel egymás elérhetőségét. Megnyitottunk egy beszélgetést Facebookon, ahol minden szükséges előkészületet az utazásunkhoz megtettünk. A csoportvezetőnk által átadott információkkal elkészítettünk egy 1-1,5 órás workshopot, amit később kint elő is adtunk.

Az első napunk nagy része utazással telt, de ez nem vette el a lelkesedésünket, vártuk, hogy megismerhessük a többi országból érkező résztvevőket. A találkozó este 6 órakor volt Trentoban. Mint mindenki én is féltem a nagy találkozástól, nem tudtam, hogy mire számíthatok, de utólag visszagondolva semmi okom nem volt az aggódásra. Mindenki nagyon kedves volt és nyitott.

Második napon este Intercultural night keretein belül megismertethettük a résztvevőket Magyarországgal és mellettünk Csehország, Litvánia és Románia is ismertethették magukat. Minden országról érdekes és új információkat tudtunk meg. Az este további részében zenét hallgattunk és ismerkedtünk egymással.

Másnap nagyon izgultunk, ugyanis a már korábban említett Workshopunkat előadhattuk. Témának a migrációt kaptuk, amire először azt gondoltuk, hogy elég nehéz téma, főleg egy olyan találkozón ahol több nemzetiségűek a személyek. Szerencsére pozitívan álltak a témához és érdeklődéssel figyeltek, hallgattak minket. Különböző részekből állt az előadásunk. Az egész előadást egy feladattal indítottuk, amiben le kellett rajzolniuk, hogy ők hogyan képzelnek el egy migránst.

Végeredmény érdekes lett. Pár kivétellel majdnem mindenki táskát vagy esetleg valami személyes tárgyat a kezében tartó férfit rajzolt, aki egy jobb út fele tart. De persze akadtak olyan rajzok is, amin egy egész családdal találkoztunk. Beszéltünk nekik a magyarországi helyzetről és persze magával a migráció fogalmával is ismertettük őket, ezek után feladatot adtuk nekik, nemzetiségenként csoportokba rendeződtek és pár percnyi felkészülési idő után, elmesélték nekünk, hogy náluk, a saját hazájukban milyen a helyzet.

Visszajelzés a prezentációnkról nagyon pozitív volt, tetszett mindenkinek. Aznap este a további 4 országot ismerhettük meg. (Olaszország, Spanyolország, Gambia, Törökország) Az ismertetők után minden ország bemutathatta a hazájukban kedvelt ételeket és italokat.

A hét további részében más országok Workshopján vehettünk részt. Tanultunk az újrahasznosításról, arról, hogy a divat milyen hatással van a környezetünkre, élelmiszerpazarlásról, és a környezetszennyezés különböző formáiról, és megtanultuk, hogy ne féljünk átlépni a komfort zónánkat. A hét fő témájához kapcsolódóan ellátogattunk egy helyi szeméttelepre, ahol ismertettek minket a szelektálás fajtáival és, hogy hogyan biztosítják a szeméttelepeken, hogy a szennyező anyagok ne tudják tárolás közben tovább szennyezni a környezetünket.

A találkozó során nem csak tanultunk a fenntarthatóságról, hanem próbáltunk ez alapján cselekedni. Az étkezésre a szálloda éttermében került sor minden nap, ahol mindenki annyi ételt kapott amennyit kért, ezzel is csökkentve az ételpazarlást. A napok során felhalmozott szemetünket a csoport számára fenntartott külön helyiségben, szelektíven gyűjtöttük. A szabadban eltöltött programjaink során a már korábban használt, de ettől még tökéletes állapotban lévő palackjainkban vittük magunkkal a szállodából az iható csapvizet.

Az olasz szervezett egy nagyon jó és hasznos találkozót szervezett meg, a megfelelő szigorral és rugalmassággal együttesen. Szerveztek nekünk kültéri programokat is, ahol a tájékozódási képességeinket kellett bevetnünk. Részt vehettünk egy éjszakai túrán is, ahol megláthattuk milyen is az élővilág ott, ahol az ember nem jár.

Nagyon élveztem ezt a találkozót és szerencsésnek érzem magam, amiért részt vehettem és, hogy megismerhettem azokat az embereket, akikkel találkoztam. Csak remélni tudom, hogy mindenkinek adatik egy ilyen lehetősége ez életében.
Egy pár kép az élmény átadásához.
Glancz Gabriella, magyar résztvevő

Azonnali RSS-értesítőre feliratkozás

Napi hírlevélre feliratkozás

Írja be e-mail címét:

Kulcsszavak

1% (3) 16 (1) 2015 (34) 2016 (17) 2017 (12) 2018 (10) AKI (2) állítás (1) Almenland (1) Almo (1) AMA-Biosiegel (1) AMA-Gütesiegel (1) ásványvíz (1) Austria Gütezeichen (1) Ausztria (13) Bali Tibor (1) Baromfi Termék Tanács (1) Bartyik Tünde (1) Beck László (1) Bereczki Attila (1) beszámoló (31) BGF (1) Bial Tibor (1) bio (3) Bio Austria (1) blogbejegyzés (22) Bormarketing Műhely (1) BOS (1) CzechTrade (1) Csehország (3) csomagolás (1) Dánia (1) Dörnyei Otília (1) Dr. Becsky-Balku Orsolya (2) Dr. Dóczy Katalin (1) Dr. Fülöp Zsuzsanna (2) Dr. Kocsis Márton (1) Dr. Loncsár Krisztina (1) Éder Tamás (1) ÉFOSZ (1) élelmiszer (117) élelmiszeripar (2) Élelmiszerklub Alapítvány (80) Élelmiszerklub Délelőtt (26) előadás (61) Erasmus+ (67) értékesítés (15) EU (38) EU Fórum (6) EVS (1) felmérés (3) fenntarthatóság (5) fiatalok (29) fogyasztóvédelem (2) Földi Péter (1) Franciaország (2) gasztronómia (2) Genuss Region (1) Genussland (1) GfK (2) GKI (1) Gutes vom Bauernhof (1) GVH (3) gyakornok (2) Gyaraky Zoltán (3) gyártmánylap (1) gyümölcs (2) hagyomány (1) helyi (1) hírek (4) hogyan (1) Hogyan készítsük (1) Horvátország (1) hungarikum (1) húsvét (1) I. műhely (3) II. műhely (7) III. műhely (6) innováció (2) Intersnack (1) IV. műhely (6) IX. műhely (4) jelölés (7) jog (3) jogszabályok (13) Juhász Anikó (1) K+F Konzervkutató (1) kampány (1) Kaposvári Egyetem (2) képzés (4) kérdőív (1) kereskedelem (11) kézműves (3) kiállítás (3) kistermelő (22) kommunikáció (3) Kovács Krisztina (7) Köcse Ildikó (1) közétkeztetés (1) Kujáni Katalin (1) kutatások (3) Lengyelország (4) Lettország (1) Lukács László (1) Macedónia (1) magyar (18) Marcin Sowa (2) marha (1) márka (16) marketing (18) Medián (1) mezőgazdaság (9) MgSzH (1) Műhely (47) Nagy-Britannia (1) NÉBIH (8) Németország (1) NFH (3) nrc (1) olasz (1) Olaszlország (1) Olaszország (9) OTP (1) OVUM (1) ökológia (1) önkéntes (1) őstermelő (3) pályázat (32) paradicsom (1) Pászti Balázs (7) pazarlás (1) pénzügy (3) piackutatás (1) Polereczki Zsolt (1) Portugália (7) regionalitás (11) rendezvény (11) rendezvényszervezés (1) Rigler Zsolt (1) Románia (4) rövid ellátási lánc (3) sajt (3) Sárközy Ildikó (8) Serfőző Lili (1) sertés (1) Solti Csilla (1) Spanyolország (9) Steirisches Vulkanland (1) SUS (1) Svédország (3) Szabados Andrea (2) Szabó Gábor (1) Szegedyné Fricz Ágnes (9) Szente Viktória (1) Szerbia (6) Szlovákia (5) Szlovénia (2) Szöllősi Réka (1) találkozó (47) tanácsadás (1) tanulmányok (2) tápanyag (1) tápérték (2) Tej Terméktanács (1) Tesco (1) tojás (1) Tóth Ferenc (4) Törökország (9) tréning (14) útmutató (3) üzleti terv (1) V. műhely (8) vállalkozás (13) védjegy (12) versenyjog (1) versenyképesség (3) vezetés (5) VI. műhely (5) vidékfejlesztés (1) VII. műhely (3) VIII. műhely (4) Visegrádi (1) VM (10) zöldség (1)

Élelmiszerklub Blog Archívum