2018. augusztus 6.

Beszámoló 2. - A mezőgazdaság fontossága - ifjúsági találkozó Törökországban, 2018. május 19-27.

Az Ali Baba farm tehenei
A találkozóra az Erasmus+ program keretében kerülhetett sor 4 ország (Ciprus, Észtország, Magyarország, Törökország) 40 fiataljának részvételével. Ez volt az első alkalom, hogy egy ilyen eseményen részt vehettem, így természetesen tele voltam izgalmakkal és elvárásokkal, és el kell, hogy mondjam: abszolút nem csalódtam. 

A magyar delegáció tagjaival már az utazás előtt felvettem a kapcsolatot az interneten keresztül, nagyon segítőkészek és kedvesek voltak, ezért úgy gondoltam, - annak ellenére, hogy senkit nem ismertem az utazás előtt – hogy szuper kis csapat fog összejönni erre a 9 napra.

Május 19-én (szombaton) indultunk Budapestről, majd egy isztambuli átszállást követően érkeztünk meg Adanába a délutáni órákban. A szervezők egy hatalmas, légkondicionált buszt küldtek értünk, és már ott megismerkedhettünk Türküvel, aki a szíve és lelke volt az egész programnak.

Ezen a délutánon még a környékkel és egymással barátkoztunk. A szállásunk egy kutatóközpont területén helyezkedett el, ahol kétágyas szobákban helyeztek el bennünket, és a közös étkezések is jobbára itt zajlottak, a szállás éttermében, illetve teraszán.

Már az első nap világossá vált számunkra, hogy Adana csodálatos város, a helyiek pontosan olyan vendégszeretőek, ahogy azt már korábban is hallhattuk Türkütől, viszont a turisták egyelőre még nem fedezték fel maguknak a települést.

Május 20-án (vasárnap) az ismerkedésé volt a főszerep, a különböző országokból érkező delegációk tagjai játékos feladatokon keresztül mutatkoztak be egymásnak, illetve árultak el magukról személyes információkat, ezzel is erősítve az összetartozás érzését.

Május 21-én (hétfőn) egy török professzor úr volt a vendégünk, aki országa mezőgazdaságát, ezen belül növénytermesztését és állattenyésztését mutatta be nekünk részletesebben, vele a hét folyamán még többször volt közös programunk. Délután közösen bementünk a városba és akinek volt hozzá kedve, ellátogathatott Adana leghíresebb mecsetébe (a városban közel 200 mecset található), amit a helyiek egyszerűen csak „Nagy Mecset” néven emlegetnek egymás között.

Ezen az estén került sor az észtek és a bolgárok nemzetközi estjére is, ahol megismerkedhettünk országaik himnuszával, szokásaival, ünnepeivel, zenéivel és végül, de nem utolsó sorban tradicionális ételeivel és italaival. A bolgár fiatalok még egy kis kvízt is rendeztek nekünk, mely során az országukkal kapcsolatos kérdésekre kellett jól felelnünk és cserébe kis ajándékokkal leptek meg bennünket.

Május 22-én (kedden) ismét a tanulásé és tapasztalásé volt a főszerep, hiszen délelőtt minden ország készített egy rövid prezentációt a saját mezőgazdaságáról, a jellemzően termesztett növényekről, tenyésztett állatokról, érdekes számadatokkal kiegészítve mindezt, délután pedig az Ali Baba farmra látogattunk. Ez az üzem látja el Adana egészét (közel 2 millió embert) tejjel. Az üzem teljes területét bejárhattuk, így láthattuk a fejés folyamatát, a trágyalé tárolás technikáját, illetve az elkülönített bocikhoz is odamehettünk, cumisüvegből etethettük őket.

Ezen a napon megtartottuk a török, illetve magyar kulturális estet is, ahol véleményem szerint az egész magyar delegáció kitett magáért. Kürtös kalácsot és lángost sütöttünk, és természetesen készültünk hazai borokkal, pálinkával, szalámival, kolbásszal, savanyúsággal, édességekkel is. Azt gondolom, hogy a mi kis műsorunk sikerült a legjobban mindent összevetve, és ebben a többi delegáció is egyetértett.

Május 23-án (szerdán) a reggeli után közösen indultunk a Çukurova Egyetemre, ahol az egyik professzorasszony tartott nekünk előadást az iskola felépítéséről, működéséről, és persze az Erasmus programon keresztül elérhető ösztöndíjakról, ami többünk érdeklődését is felkeltette. Az előadás után a környezettudatosság jegyében mindannyian kaptunk egy-egy cserjét vagy kis fát, amelyet elültettünk, ezzel is „megpecsételve” adanai tartózkodásunkat.

A campuson tett látogatás és ebéd után a nyakunkba vettük az egyetemi várost, hiszen nem messze az iskolától egy gyönyörű tó található, amit Türkü, egyik szervezőnk szerint muszáj legalább egyszer látni az életben. Abszolút nem túlzott! A tó környékén tett séta és fagyi után indultunk vissza a szállásra, ahol a nap további részében a szabadfoglalkozásé és az ismerkedésé volt a főszerep.

Május 24-én (csütörtökön) ismét a professzor úrral voltak „óráink”, és végre részleteiben is megismerkedhettünk a török mezőgazdasággal, illetve azzal, hogy hogyan is működik mindez egy ilyen hatalmas országban, ahol ennyi különböző klímájú terület található meg egymás mellett. A délután folyamán Türkü - engedve addigi kérleléseinknek – megszervezte, hogy ellátogassunk Karatas város tengerpartjára, ahol igaz, hogy az agráriummal kapcsolatos ismereteink nem bővültek, viszont az angol nyelvet itt is gyakorolhattuk, mindezt ráadásul felhőtlen jókedv közepette.

Május 25-én (pénteken) a kutatóközpont munkájával ismerkedtünk meg, illetve Adana tartomány mezőgazdasági jelentőségével. Nagyon jó volt látni, hogy az ott dolgozó emberek mennyire elkötelezettek a munkájuk iránt, és természetesen jó érzés volt az is, hogy milyen szeretettel fogadtak bennünket és milyen érdeklődve hallgatták a hozzájuk intézett kérdéseinket is. Ezen a napon került sor az oklevelek átadására és az egész program hivatalos lezárására is, hiszen az észt csapat a szombati napot már nem töltötte velünk.

Május 26-án (szombaton) egész nap szabadok voltunk, így a magyar csapat nagy része Mersinbe, egy Adanától körülbelül 1 órányi vonatútra található tengerparti városkába utazott, ahol magunkba szippanthattunk még egy kicsit a török kultúrából. Délután pedig végre ellátogathattunk egy hamisítatlan török bazárba, ahol is mindenki be tudta szerezni a rokonoknak, barátoknak szánt ajándékokat.

Május 27-én (vasárnap) már csak a haza utazás maradt hátra a programból, amely szerencsére eseménytelenül telt.

Mindent összevetve csodálatosan éreztem magam ebben a 9 napban. Nagyon sok új dolgot tanultam, mindemellett gyakorolhattam az angol nyelvet és persze új barátságokra, ismeretségekre tettem szert.

Életem egyik legnagyobb lehetőségeként és kalandjaként gondolok vissza erre az időre és mindenkinek csak ajánlani tudom a programban való részvételt, hiszen itt csak nyerni lehet, az pedig az adott embertől függ, hogy mennyit!

A Çukurova Egyetem főbejárata

Seyhan tó

Karatas 
Írta: Horinka Szonja, magyar résztvevő

Azonnali RSS-értesítőre feliratkozás

Napi hírlevélre feliratkozás

Írja be e-mail címét:

Kulcsszavak

1% (3) 16 (1) 2015 (34) 2016 (17) 2017 (12) 2018 (10) AKI (2) állítás (1) Almenland (1) Almo (1) AMA-Biosiegel (1) AMA-Gütesiegel (1) ásványvíz (1) Austria Gütezeichen (1) Ausztria (13) Bali Tibor (1) Baromfi Termék Tanács (1) Bartyik Tünde (1) Beck László (1) Bereczki Attila (1) beszámoló (31) BGF (1) Bial Tibor (1) bio (3) Bio Austria (1) blogbejegyzés (22) Bormarketing Műhely (1) BOS (1) CzechTrade (1) Csehország (3) csomagolás (1) Dánia (1) Dörnyei Otília (1) Dr. Becsky-Balku Orsolya (2) Dr. Dóczy Katalin (1) Dr. Fülöp Zsuzsanna (2) Dr. Kocsis Márton (1) Dr. Loncsár Krisztina (1) Éder Tamás (1) ÉFOSZ (1) élelmiszer (117) élelmiszeripar (2) Élelmiszerklub Alapítvány (80) Élelmiszerklub Délelőtt (26) előadás (61) Erasmus+ (67) értékesítés (15) EU (38) EU Fórum (6) EVS (1) felmérés (3) fenntarthatóság (5) fiatalok (29) fogyasztóvédelem (2) Földi Péter (1) Franciaország (2) gasztronómia (2) Genuss Region (1) Genussland (1) GfK (2) GKI (1) Gutes vom Bauernhof (1) GVH (3) gyakornok (2) Gyaraky Zoltán (3) gyártmánylap (1) gyümölcs (2) hagyomány (1) helyi (1) hírek (4) hogyan (1) Hogyan készítsük (1) Horvátország (1) hungarikum (1) húsvét (1) I. műhely (3) II. műhely (7) III. műhely (6) innováció (2) Intersnack (1) IV. műhely (6) IX. műhely (4) jelölés (7) jog (3) jogszabályok (13) Juhász Anikó (1) K+F Konzervkutató (1) kampány (1) Kaposvári Egyetem (2) képzés (4) kérdőív (1) kereskedelem (11) kézműves (3) kiállítás (3) kistermelő (22) kommunikáció (3) Kovács Krisztina (7) Köcse Ildikó (1) közétkeztetés (1) Kujáni Katalin (1) kutatások (3) Lengyelország (4) Lettország (1) Lukács László (1) Macedónia (1) magyar (18) Marcin Sowa (2) marha (1) márka (16) marketing (18) Medián (1) mezőgazdaság (9) MgSzH (1) Műhely (47) Nagy-Britannia (1) NÉBIH (8) Németország (1) NFH (3) nrc (1) olasz (1) Olaszlország (1) Olaszország (9) OTP (1) OVUM (1) ökológia (1) önkéntes (1) őstermelő (3) pályázat (32) paradicsom (1) Pászti Balázs (7) pazarlás (1) pénzügy (3) piackutatás (1) Polereczki Zsolt (1) Portugália (7) regionalitás (11) rendezvény (11) rendezvényszervezés (1) Rigler Zsolt (1) Románia (4) rövid ellátási lánc (3) sajt (3) Sárközy Ildikó (8) Serfőző Lili (1) sertés (1) Solti Csilla (1) Spanyolország (9) Steirisches Vulkanland (1) SUS (1) Svédország (3) Szabados Andrea (2) Szabó Gábor (1) Szegedyné Fricz Ágnes (9) Szente Viktória (1) Szerbia (6) Szlovákia (5) Szlovénia (2) Szöllősi Réka (1) találkozó (47) tanácsadás (1) tanulmányok (2) tápanyag (1) tápérték (2) Tej Terméktanács (1) Tesco (1) tojás (1) Tóth Ferenc (4) Törökország (9) tréning (14) útmutató (3) üzleti terv (1) V. műhely (8) vállalkozás (13) védjegy (12) versenyjog (1) versenyképesség (3) vezetés (5) VI. műhely (5) vidékfejlesztés (1) VII. műhely (3) VIII. műhely (4) Visegrádi (1) VM (10) zöldség (1)

Élelmiszerklub Blog Archívum